Опозицията в Турция иска оставката на премиера, заради морския бизнес на синовете му

Турският министър-председател Бинали Илдирим е изправен пред призиви да подаде оставка от опозиционните политици,  заради връзки на семейството му с офшорни корабни компании.

Според изтеклите документи „Paradise Papers“, двама от синовете му са собственици на две компании, базирани в Малта, съобщи Ройтерс.

Говорителят на главната опозиционна Републиканска народна партия Булент Тезан заяви, че такива офшорни компании лишават Турция от данъчни приходи.

„Това не е престъпление от юридическа гледна точка, това е различен аргумент, но това е морално неправилно, има ли нашата страна нужда от пари?“, Казва той. „Първото и единствено нещо, което министър-председателят трябва да направи, сега, когато това се е появило, е да подаде оставка“.

Йълдъръм каза, че синовете му не са виновни за никакви престъпления.

„Шипингът е глобален бизнес, синовете ми правят бизнес по целия свят, затова имат компании и контакти по целия свят“, каза той пред репортери.

Той каза, че е „неприемливо“ да се криминализират невинни хора за извършване на злоупотреби.

Той показа пред репортери и сертификат, даден на семейната му компания, отчитащ, че тя е една от фирмите, платили най-много данък в Истанбул.

Илдирим е бивш министър на транспорта, той е директор на истанбулската фериботна компания IDO от 1994 до 2000 година.

През 2014 г. заместник-ръководителят на Републиканската народна партия Сезгин Танрикулу заяви, че синът на Илдирим притежава 30 кораба, като и той, и синът му, са частични собственици на много корабни компании по целия свят. Други доклади твърдят, че премиерът е собственик на 17 компании, 28 кораба и 2 супер яхти. Неговият син и дъщеря създават компания през 2002 г., купувайки кораб през 2003 г. за $ 445 000, който оперира между Измир и Италия. Тогава Илдирим заявява, че „445 000 долара не са много пари“.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини