Нови кораби за над 50 млрд. долара се строят за фирми от Япония, Гърция и Китай

Нови кораби за над 50 млрд. долара се строят за фирми от Япония, Гърция и Китай.

Нови съдове за над 15 млрд. щ. долара се строят за 59 гръцки компании, сочи проучване на гръцките консултанти от Newsfront/Naftiliaki. Анализът включва ново строителство към началото на този месец. С това гръцкият морски бизнес се нарежда на второ място в света след японския, за който се строят нови кораби за над 20 млрд. щ. долара.

За гръцките шипингови компании в момента се строят общо 237 кораба –  105 танкера, 64 бълкера, 12 LPG-танкера, 18 LNG-танкера, два газовоза за превоз на течен етилен, 21 контейнеровоза и 12 OSV-съда.

На трето място в световен мащаб по поръчки на нови съдове се нареждат китайските компании, които инвестират към началото на месеца около 15 млрд. щ. долара.

Гръцкият бизнес обновява флота си и с кораби от вторичния пазар. Досега през годината местни компании са придобили 260 съда за около 4 млрд. щ. долара, следвани от китайски компании, които купуват от вторичния пазар 190 кораба за около 2 млрд. щ. долара.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент