ВВМУ сключи договор с Европейската космическа агенция

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ сключи договор с Европейската космическа агенция за обмен на спътникова и радиолокационна информация със сателитите Sentinel-1, част от програмата на ЕКА “Коперник Земя”. Реално това е излизане на Морското училище на европейския космически пазар, беше подчертано на пресконференция на преподавателите кап. І ранг проф. д-р Калин Калинов и кап. ІІ ранг доц. д-р Мирослав Цветков, предаде Черно море.

Така ще се следи надводната обстановка отвъд бреговите системи и ще се контролира трафика по море. Възможностите на този обмен на информация отварят перспективи към следене на нефтени разливи, на различни бедствия и на бежанския поток.

Друго сериозно направление, по което се работи отскоро в Морско училище, е киберсигурността. В момента се разработва мрежа от консултанти, която ще позволи обучението на докторанти. Допълнително ще се наблегне на курсове по темата, която е твърде актуална. Преподавателите изтъкнаха, че капацитетът на нашите специалисти е изключително голям.

Освен областта на космическите технологии и киберсигурността във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ залагат на виртуалната реалност и класическите дисциплини – корабостроене, корабоводене, стопански науки.

В тези направления се работи в посока подобряване на качеството на висшето образование, вкл. и за групи (докторанти, постдокторанти, млади учени и преподаватели) в неравностойно положение. На дневен ред са насърчаване на интереса към научните изследвания, участие в конференции и публикации, към нови методи на преподаване, утвърждаващи ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ като съвременен център на висшето образование и науката в страната.

Maritime.bg – България

Източник Черно море

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент