Протестират служителите в затворите

Служители от системата на сигурността във Варна и Враца излязоха на протест, за да поискат увеличение на заплатите си и достойни условия на труд.

В затвора в крайморския град бе направен голям ремонт, но той бе само за лишените от свобода, не и за нашите помещения, посочи Николай Тонев, председател на местната организация на Синдиката на служителите в затворите в България, цитиран от БТА.

Той уточни, че въпреки всички обещания през годините, нищо не се променя.

“Настояваме заплатите ни да бъдат увеличени с 20 процента и да се изравнят средствата за условията на труд в МВР и на служителите в затворите”, добави Тонев. По думите му във Варна колегите му са около 80 души, а средното им възнаграждение – около 800 лева.

“Новоназначен надзирател започва с 540 лева, а ако затворник работи цял месец получава минимална заплата от 510 лева”, изтъкна като парадокс в системата синдикалният лидер.

Красимир Костов, зам.-председател на УС на Синдикалната федерация на служителите на МВР и председател на варненската организация, допълни, че преговорите за повишаване на заплатите в системата дори не са започнали. Той уточни, че следващият протест на колегите му ще бъде на 22 декември – празника на Гранична полиция. Варна със сигурност ще протестира на тази дата, както и служителите в Елхово, каза Костов.

Той допълни, че ако исканията за повишение на заплатите и промени в закона за МВР не бъдат изпълнени, от 5 януари догодина синдикатът ще инициира ежедневни прояви.

Във Враца надзирателите в затвора излязоха на протест, като го бяха нарекли “събрание на открито”.

„Служител съм на затвора вече от 22 години. Ако сега трябваше да започна, никога не бих го направил. Първо, защото щатът е недостатъчен, второ, не се издържа натоварването. Момчета идват и напускат, защото не издържат…След готвеното увеличение, ще взимаме заплатата, която взима охранител на един паркинг, а работата е в пъти повече, за стреса и натоварването да не говорим. На смяна сме по 12-13 човека, които пазим 400 затворници. Лесно ли е…“, коментира Цветозар Цветков, цитиран от в. “Конкурент”.

Вчера близо сто надзиратели от бургаския затвор организираха събрание на открито пред вратите му в знак на протест срещу ниските заплати и лошите условия на труд, при които по думите им са принудени да работят. Те настояха за уеднаквяване на плащанията с тези на служителите на вътрешното министерство или за увеличение на месечните им възнаграждения с поне 20 процента, като искането е за двете дирекции – “Охрана” и “Изпълнение на наказанията”.

Източник Дир.бг

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент