Путин се срещна с Башар Асад

Президентите на Русия и Сирия Владимир Путин и Башар Асад обсъдиха в понеделник въпроси, свързани с политическото урегулиране на Сирия, както и с подготовката на предстоящия Конгрес на сирийския национален диалог, предаде БГНЕС. Събеседването между двамата се състоя в рамките на работната визита на Асад в Сочи, а стенограмата от срещата беше публикувана по-късно на сайта на Кремъл.

Откривайки разговора, президентът на Руската федерация поздрави сирийския си колега „за резултатите, които Сирия се опитва да постигне в борбата срещу терористичните групи“. И макар и да отбеляза, че „абсолютната победа над тероризма все още е много далечна“, изрази мнение, че военната операция в Сирия е много близко към своя край. Поради тази причина Путин изрази желанието си да се обсъдят основните принципи на политическия процес, поддържан от Конгреса на сирийския национален диалог.

Пред Асад той заяви също така, че иска да чуе оценката му са текущото състояние на страната му и перспективите за нейното развитие, включително и визията му за политическите промени след края на военния конфликт. „Най-важният въпрос, разбира се, е въпросът за мирното политическо урегулиране след разгрома на терористите и дългосрочното уреждане на ситуацията в Сирия“, изтъкна руският държавен глава.

Путин припомни още, че на 22 ноември ще се срещне с президентите на Турция и Иран Реджеп Ердоган и Хасан Роухани. „Освен тях вие знаете, че ние работим активно и с други страни – САЩ, Ирак, Египет, Саудитска Арабия, Йордания и поддържаме с тези свои партньори постоянен конфликт”, каза той, предлагайки индиректно помощта си на Сирия.

На своя страна Башар Асад подчерта постигнатия си успех „както на бойното поле, така и политическото“ и изтъкна приноса на Русия в постигането на благоприятните за страната му резултати. Той благодари на Путин от името на сирийците „че (руснаците) са им помогнали да отстояват териториалната цялост и независимостта на страната си”.

„На този етап, особено след като постигнахме победи срещу терористите, разбира се, ние се интересуваме от насърчаването на политическия процес”, каза Асад и добави, че в тази връзка се надява да получи подкрепата от Русия, за да може да попречи на каквото и да било външно вмешателство в политическите процеси на Сирия. „Приветстваме обаче и всички, които наистина са заинтересовани от политическо споразумение, ние сме готови да проведем диалог с тях „, увери сирийският президент.

Източник БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,