Пристанищата в Бургас, Варна, Констанца и Истанбул работят за развитие на круизния туризъм

Пристанищата в Бургас, Варна, Констанца и Истанбул подемат обща инициатива за популяризирането на региона като атрактивна дестинация за круизен туризъм.

Това обяви пред „Дарик“ директорът на пристанище – Бургас Диян Димов. Идеята е била обсъдена по време на 51-та Генерална асамблея на круизната асоциацията „MedCruise”, която се проведе в Тулон, Франция.

„Договорихме се с колегите регулярно да провеждаме работни срещи. Целта ни е да промотираме регион Черно море. В бъдеще ще подготвим обща позиция по проблемните въпроси, основно въведените свръхвисоки такси за преминаване на Босфора на пасажерските лайнери“, обясни Димов.

През круизен сезон 2017 пристанище Бургас прие и обслужи само два круизни кораба. Costa NeoRiviera, който беше чартиран от френска туристическа компания доведе през април 1 200 чуждестранни туристи, а през октомври пасажерът „Golden Iris” акостира с 790 туристи предимно от Израел.

„Спадът и дори липсата на посещенията на круизни кораби в Черно море е от две години и е в пряка зависимост от геополитическата обстановка в региона. Причините – конфликтът в Украйна, терористичните актове и военното положение в Турция, както и завишените такси за преминаване през Босфора сме ги посочвали нееднократно. За съжаление тенденцията продължава и няма как страната или бургаското пристанище да влияе на независещата от нас ситуация.

Посещенията на лайнери в българските пристанища са част от круизни линии, които се осъществяват в Средиземно море тъй като сами по себе си не може да бъдем крузна дестинация, а са необходими няколко близко разположени пристанища, които да формират круизен маршрут в рамките на 7 или 14 дни“, каза още Диян Димов.

По думите му, и към момента продължават да се търсят възможности за запазване на Бургас на туристическата карта с пасажерски кораби, тъй като през последните години бяха направени инвестиции за развитие на това направление.

„Обмисляме и възможността за възобновяване на круизни пътувания само в Черно море. Като за пример мога да дам тазгодишният първи сезон на пасажера „Княз Владимир” по маршрута Сочи – Ялта – Новоросийск – Севастопол. Анализираме и възможността Морска гара Бургас да бъде отправно пристанище за круизна дестинация Бургас – Средиземноморие за част от десетките хиляди руски туристи, които почиват у нас и идват тук с летни полети на руските авиопревозвачи, но трябва да бъде намерен круизен оператор, който да възприеме и да реализира тази идея“, заяви директорът на бургаското пристанище.

От крайбрежните пътувания с туристически корабчета от Бургас през това лято са се възползвали 30 000 туристи.

Източник Дарик

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент