Аржентина: Няма следа от изчезналата подводница

Няма следа от изчезналата подводница. Търсенето на ARA SAN JUAN навлезе в критична фаза. Това призна днес говорителят на флота на южноамериканската република Енрике Балби.

По думите на Балби, екипажът на съда вече е изправен пред най-лошото.

Търсенето на построената през 1983 г. подводна лодка е концентирано в район от около 20 кв. километра, намиращ се на повече от 150 nm от района на Валдес.

Във въпросния район бяха засечени „шумове“, имаше свидетелства за сигнални ракети, открити бяха и празни спасителни плотове, а във военноморски бази на Аржентина бяха получени седем сателитни сигнала. В нито един от случаите обаче не бе доказано, че става дума за сигнали от екипажа на ARA SAN JUAN.

Повече от двадесет единици – плавателни съдове, самолети и хеликоптери, са активирани в операцията. Средствата са осигурени от четири държави.

„Свидетели сме на безпрецедентно оказване на подкрепа на Аржентина“, заяви външният министър на страната Хорхе Фаурие, който изказа благодарност на държавите, осигурили технически средства за търсенето.

Междувременно днес в пристанището на Комодоро Ривадавия пристигна щатска мини-подводница, която ще бъде превозена до района, в който се предполага, че се намира ARA SAN JUAN.

В базата Мар дел Плата психолози вече работят със семействата на 44 подводничари, част от екипажа на изчезналия съд.

Медии в Аржентина разпространиха и информация на съпругата на един от подводничарите на борда, която сподели, че през 2014 г. ARA SAN JUAN е претърпяла авария на море, която съпругът й определил тогава като „критична“. „За съжаление не мога да кажа каква е била техническата повреда тогава. Съпругът ми казваше, че са се разминали от най-лошото“, сподели Итати Легуизамон.

„Семействата на екипажа не трябва да губят надежда. Флотът прави всичко възможно. Получаваме сериозна подкрепа от други страни. Ще съобщим всички новини – добри и не толкова добри“, отсече говорителят на флота пред репортери днес.

Maritime.bg припомня, че екипажът на подводницата ARA SAN JUAN е съобщил за авария, преди прекъсване на комуникацията с брега. Подводничарите са установили „авария на акумулаторните батерии“. Именно данните за аварията са причина за промяна на курса на подводната лодка и насочването й към базата в Мар дел Плата. Техническият проблем е свързан с електрическите вериги на акумулаторните батерии

 ARA SAN JUAN (S-42) е приета в състава на флота на Аржентина през 1983 г. Подводницата е една от трите най-нови на служба в аржентинските ВМС. Съдът е построен в Германия от Nordseewerke, а през 2008 г. премина цялостно преоборудване в аржентинска корабостроителница. Екипажът й е 44-членен.

Maritime.bg – Свят

Източник По материали на Infobae

Последни новини

Последни новини