Шестима са виновните моряци за трите тона кокаин на кораб „Св. Николай“

Ясни са окончателните присъди срещу българския екипаж на кораб „Св. Николай“ (IMO 8518077), арестуван преди повече от 5 години от властите в Испания, научи Maritime.bg. 

Лишени от свобода са всички членове на командния състав на плавалия под флага на България кораб, както и заловените съпричастни към контрабандата испанци и колумбийци.

На 9 години и половина затвор е осъден капитанът на българския кораб Иван Станчев, който прави пълни самопризнания на втората инстанция на процеса. 10-годишни присъди получават старпомът, вторият помощник-капитан, третият помощник-капитан и главният механик. Един от моряците, оказал пълно съдействие на властите, е лишен от свобода за 6 години и половина. За осъдените е установено, че са участвали в контрабандата на откритите на борда близо 3 тона кокаин.

Всички останали моряци от 21-членния екипаж са освободени.

Защитата на командния състав не успява да събори обвиненията, въпреки категоричната незаконосъобразност на ареста, извършен в международни води, без съгласието на Република България и в разрез с международното морско законодателство.

На осъдените, за които е категорично доказана съпричастността към контрабандата, Испания налага солидарна глоба в размер на 450 (четиристотин и петдесет) милиона евро.

Адв. Владимир Владимиров е бивш председател на Надзорния съвет на Параходство БМФ, член на Българската асоциация по морско право, ръководител на Адвокатско дружество „Владимиров и Ко”, фото: Монитор.
Адв. Владимир Владимиров.

„Държавата не си свърши достатъчно добре работата. От началото на процеса настоявахме, че не е възможна съпричастността на целия екипаж. Пет години невинните членове на екипажа бяха в затворите, за сметка на здравето и семействата им. Тази част от екипажа, има пълно право да търси правата си в международните съдилища“, коментира пред Maritime.bg адвокат Владимир Владимиров.

Българското разследване по случая се оказа пълно фиаско. Обвинения не бяха повдигнати срещу собственика на фирмата, наела моряците – Дойчин Дойчев. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов без присъда обвини моряците, че са замесени в трафика, разви и версията, че родното МВР знаело всичко за контрабандата. Гръмко бе обявено, че нашите власти са следили кораба 3 месеца, но все още никой не е установил как и защо спецпрокуратурата оневини сочения тогава от полицията за организатор на пратката Руслан Колев и собственика Дойчин Дойчев, както и кой позволи да бъде издадено разрешение за ареста на кораба, пристигнало в Испания три дни след зрелищната акция.


|
Всичко по темата, четете тук – кокаин на кораб „Св. Николай“

| Окончателното решение на испанските власти, можете да свалите тук
(.pfd, 198 страници, испански език)

Запис от архива на Maritime.bg – първа пресконференция на близките на моряците, месец след ареста

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Черноморският флот на Русия унищожи три дрона край Севастопол

Руският Черноморски флот отблъсна днес атака с дронове срещу пристанище Севастопол на полуостров Крим, която не взе жертви. Това съобщи губернаторът на града Михаил Развожаев,