Потъналата история на Черно море

През септември тази година журналистката Мария Чернева има невероятния шанс да се качи на шведския кораб „Havila Subsea“, за да проследи работата на научноизследователския екип “Черно море”. Това е третата и последна година в техните изследвания и екипът на БНТ е поканен да се запознае с резултатите от тяхната работа (вижте видео по-долу).

Оказа се, че това е исторически най-мащабният проект, в много отношения не само за нашата морска археология. Финансирани от “Фондация за експедиции и образование” на шведския милиардер Ханс Раусинг, международен екип учени има възможност да работи с добре оборудвани с миниподводници кораби, които иначе се използват за целите на петролните платформи. Именно това оборудване позволява да се направи сканиране на огромна част от морското дъно.

Първоначалната задача на екипа е да се открият достатъчно категорични данни за това как се е качило нивото на Черно море след ледниковата епоха. Факт е, че нивото на Черно море, както и на световния океан по време на ледниковата епоха е било доста по-ниско от сегашното. Преди около 20 хиляди години Черно море е било езеро без връзка със Средиземно море. Идеята, че нивото на водата се е вдигнало много бързо и селищата по бреговете са били заляти, а това събитие е първоизточникът на описания в Библията потоп, се лансира от двама учени геолози, които участват в проучването на Босфора.

На дъното му откриват голям каньон, който най-вероятно се е образувал от бързо течаща вода. Затова двамата учени смятат, че нивото на Черно море е било доста по-ниско от това на Средиземно, че земетресение вероятно е разпукало Босфора и че водата е започнала да прелива скоростно към Черно море.

Учените на морската експедиция са убедени, че могат да дадат достоверен отговор какво точно се е случило. За целта те сондират и взимат проби от местата по дъното, за които се смята, че са били крайбрежни зони в миналото и е възможно да има останки от селища. Как ще се опитат да “прогледнат” за събитията 10 хиляди години назад – това е един от интригуващите разкази в този филм.

Проучвайки дъното на Черно море, учените засичат и много потънали съдове. Тъй като корабът разполага с дистанционноуправляема апаратура, която е окичена с всякакви камери, те се възползват от тази възможност да я спуснат и да огледат останките. И тук идват огромните изненади и възклицания. Никога до този момент не са виждали толкова добре запазени останки, независимо от периода на потъналите кораби.

Камерата на БНТ улавя няколко изключителни момента, в които учените за първи път виждат потънал кораб преди 2400 години, например, или невероятно запазен римски кораб с целия му товар от амфори. Някои от корабите запълват големи празнини в знанията на историците за съответните периоди и това, заедно с невероятната интензивност на проучванията им, прави тази експедиция първата по рода си.

Източник БНТ

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент