Все още няма следа от аржентинската подводница ARA SAN JUAN

Все още няма никаква следа от аржентинската подводница ARA SAN JUAN. Президентът на страната Маурицио Макрия заяви на пресконференция, че търсенето продължава. 

“Това е труден момент за всички нас, но ви уверявам, че търсенето продължава”, отсече държавният глава на Аржентина пред репортерите.

“Не търсете виновници, преди да имаме точна информация за случилото се с подводницата”, посъветва още президентът от трибуна в Щаба на флота на Аржентина.

“Искаме да разберем как една подводница, която е била в отлично експлоатационно състояние, е претърпяла тази предполагаема експлозия”, каза още той.

През последните дни стана ясно, че е била засечена “хидро-акустична аномалия” именно в района, в който подводницата последно е поддържала комуникация с брега. Данните са предоставени от посланика на Аржентина в Австралия, който е бивш председател на Международна агенция за ядрена енергия. Датчици са засекли “аномалията” няколко часа след прекъсване на комуникацията с ARA SAN JUAN на около 30 nm от последната й известна позиция.

Девет дни построената в Германия подводна лодка остава неоткриваема.

В пристанищетo Комодоро Ривадавия днес пристигна и изпратената от Русия техника. Група руски специалисти пристигна в Аржентина днес. Русия също се включва в търсенето на подводницата, след активирането на сили и средства на други пет държави.

Maritime.bg припомня, че екипажът на подводницата ARA SAN JUAN е съобщил за авария, преди прекъсване на комуникацията с брега. Подводничарите са установили “авария на акумулаторните батерии”. Именно данните за аварията са причина за промяна на курса на подводната лодка и насочването й към базата в Мар дел Плата. Техническият проблем е свързан с електрическите вериги на акумулаторните батерии

 ARA SAN JUAN (S-42) е приета в състава на флота на Аржентина през 1983 г. Подводницата е една от трите най-нови на служба в аржентинските ВМС. Съдът е построен в Германия от Nordseewerke, а през 2008 г. премина цялостно преоборудване в аржентинска корабостроителница. Екипажът й е 44-членен.

| Всичко по темата: Изчезнала подводница на Аржентина ARA SAN JUAN.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент