Български кораб спаси 120 бежанци

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Български гранично-полицейски кораб, който е част от силите на Европейската агенция по охрана на границите Фронтекс в Егейско море, осъществи спасителна операция, съобщават гръцки медии, предаде БНР.

Българският кораб патрулира по линията, която разделя гръцките и турски териториални води.

Тази нощ е локализирал лодка с бежанци, която е можело да потъне заради хидрометеорологичната обстановка. Българските полицаи са установили контакт с бедстващите и са започнали спасителна операция в открито море, пишат гръцките медии.

Полицаите са открили и дете на 10 години, което е било в много тежко състояние. То е прехвърлено на остров Лесбос, но усилията на лекарите да спасят живота му са останали без резултат.

Според коментарите по случая, българските гранични полицаи са действали много професионално, като благодарение на усилията им са спасили живота на останалите бежанци.

Към 4 часа днес, екипажът на граничния кораб «Обзор», който участва в патрулни  действия в рамките на операция «Посейдон» под ръководството на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс установил югоизточно от о. Лесбос, в гръцки води две надуваеми лодки, натоварени с мигранти.

Незабавно е предприета спасителна операция. Мигрантите са взети на борда на българския кораб. С лодката на кораба до гр.Митилини на о. Лесбос веднага е транспортирано дете в критично състояние – момче, на видима възраст около 10 г. Всички мигранти – общо 120 души  – 53 мъже, 34 жени и 33 деца, са транспортирани до пристанището на града. Предстои установяване на националността им.

 

Maritime.bg – Свят

Източник БНР

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред