Трябва да признаем, че подводничарите на ARA San Juan са мъртви

Трябва да признаем, че подводничарите са мъртви.

Елиса Карио
Елиса Карио

Това каза Елиса Карио, председател на Комисията по външни отношения на Камарата на депутатите на нацията на Аржентина.

Карио е първи представител на властите в страната, която заявява това, въпреки продължаващата мащабна международна мисия за откриване на подводницата ARA SAN JUAN, изчезнала преди 11 дни.

Твърдението си Елиса Карио направи в телевизионно студио, а до нея бе съпругата на един от подводничарите от 44-членния екипаж на ARA SAN JUAN.

Събитието е необратимо. Те са герои.

“Събитието е необратимо. Те са герои”, каза още Карио. Тя обясни в ефир, че нито правителството, нито флотът, нито президентът могат да заявят това, преди откриването на подводницата. “Нацията трябва да разбере това. До откриване на подводницата, никоя от властите не може да каже, че събитието е необратимо”, подчерта още Карио.

“Тези 44 герои, които са имали огромен авторитет, ще послужат за преструктуриране и ясно предефиниране на въоръжените сили”, изтъкна още Карио, която е известна с директното си публично говорене.

Съпругата на един от подводничарите заяви, че никой във флота “не посмя да каже, че събитието е необратимо”. “Това е проблемът, защото с дни флотът криеше информацията, създавайки напразни надежди на семействата”, заяви Итати Легуизамон, която преди няколко дни написа в профила си в социалните мрежи: “Сбогом, любов моя!”.

На тези думи на Легуизамон, Карио отвърна: “Правителството съобщава дадена информация, когато тя е получена. Уверявам ви, че цялата истина ще излезе наяве”.

Елиса Карио е член на партията, която издигна и подкрепи сегашния президент на Аржентина Маурицио Марки.

Ден след като президентът Марки заяви, че не е дошъл моментът за търсене на виновници за изчезването на подводницата, командирът на Атлантическата военноморска зона на Аржентина, в която влиза базата на подводницата в Мар дел плата, поиска пенсиониране до три дни. Ръководството на аржентинския флот е приело молбата на контраадмирал Габриел Гонзалес.

Решението на контраадмирал Гонзалес е показател за дълбочината на кризата във военноморските сили на страната, въз основа на новите данни по отношение на проблемите по командната верига, която е трябвало да се справи със ситуацията на борда на подводницата ARA SAN JUAN.

Говорителят на флота Енрике Балби заяви вчера следобед, че все още усилията за откриване на подводницата не са дали резултат.

“Последният доклад, с който разполагаме, отхвърля вероятността засечената хидроакустична аномалия да е следствие на удар. Шумът съответства с експлозия. Няма други признаци”, каза още Балби.

Той отхвърли вероятността по въпросите на журналистите, свързани  с възможността ARA SAN JUAN да е изплавала. “Това е изключено, тъй като в района има голяма група плавателни съдове”, изтъкна той.

Балби отхвърли и възможността подводницата да е била атакувана и потопена от друг съд.

Той съобщи и още детайли за часовете преди загуба на комуникацията с брега. “Командирът съобщи за авария в отсек, намиращ се в носа на подводницата, в който са батериите. По-късно той осъществява повторна комуникация, заявявайки, че ситуацията е овладяна. Движението на съда е било осигурено, чрез батериите, намиращи се в кърмата. ARA SAN JUAN продължава прехода си в подводно състояние”, обясни още капитан Балби.

В същото време той изясни защо е било взето решение съдът да продължи до базата в Мар дел Плата, която е по-далеч от тази в Пуер Белграно. “Командирът съобщи, че повредата е била отстранена. Мар дел Плата е базата за базиране на съда, преходът до нея е съгласуван с базата, за да се намали общия брой на дните на море. Ако командирът е имал някакви съмнения за състоянието на подводницата, то тя нямаше да остане в подводно състояние, а щеше да бъде изведена на повърхността с искане за съдействие”, подчерта още говорителят на флота.

“48 часа преди отплаването се извършва проверка на машините и механизмите. Ако е имало някакво разминаване с нормите, екипажът нямаше да отплава”, заяви още той.

OSV-съдът SOPHIE SIEM (IMO: 9334545), на който се подготвя техниката, предоставена от САЩ и Русия, все още не е отплавал от пристанище Комодоро Ривадавия. “За съжаление времето в района се разваля. Корабът ще достигне зоната, в която се предполага, че е подводницата, за около 24 часа, след като отплава от пристанището”, обясни още Балби. Той заяви още, че в първите дни на декември в района ще пристигне и изпратения от Владимир Путин специализиран кораб ЯНТАР.

| Всичко по темата: Изчезнала подводница на Аржентина ARA SAN JUAN.

Взривът на борда
Около 300 мониторингови станции, разположени по цялото земно кълбо, постоянно наблюдават планетата за признаци на ядрени експлозии, като използват четири допълнителни технологии: сеизмични, хидроакустични, инфразвукови и радионуклиди. Данните от станциите се изпращат директно до Виена, откъдето се споделят в почти реално време с всички държави, подписали Договора за пълна забрана на ядрените опити (CTBT). Данните се споделят постоянно и еднакво с всички държави, за да могат експертите да извършват анализи. CTBTO също анализира данните и предоставя тези доклади на подписалите държави няколко пъти на ден.Какво е открил CTBTO?
На 15 ноември 2017 г. две хидроакустични станции на CTBTO откриха необичаен сигнал в близост до последната известна позиция на липсващата аржентинска подводница ARA San Juan. Хидроакустичните станции HA10 (Ascension Island) и HA04 (Crozet) откриха сигнал от подводно импулсивно събитие, настъпило в 15:51 часа на 15 ноември. Подробности и данни са предоставени на аржентинските органи за подпомагане на операциите по търсене, които са в ход.

| Всичко по темата: Изчезнала подводница на Аржентина ARA SAN JUAN.

Maritime.bg – Свят

Източник По материали от Infobae

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент