Русенската корабостроителница трябва да плати 70 хил. лева обезщетение за загинал при трудова злополука

Корабостроителницата в Русе е в производство по несъстоятелност, но продължава да трупа дългове, въпреки че не може да покрие наличните до сега.

Нови 70 000 лева дължи фалиралото дружество, този път на вдовицата на загиналия при трудова злополука през 2015 година главен енергетик Пламен Георгиев.

Трагедията се разиграла на 4 октомври по време на профилактика на електрическите съоръжения на дружеството, за което токът в него се наложило да бъде изключен. Така и станало, но по време на разследването станало ясно, че заводът “подава захранване на страна с ниско напрежение на външни консуматори – “Линде Газ България” ЕООД и “Ривър сервиз” ЕООД, като услугата се фактурира през “Кемстийл” ЕООД”, е посочил съдията в решението си.

Фирмите оперират на пристанище Запад в Русе.

По време на профилактика на територията на “Ривър сервиз” бил акостирал моторен танкер “НЕФТЕНИК I” под чужд флаг. На него бил включен мобилен генератор. От там в мрежата на фалиралия завод навлязло напрежение, получила се волтова дъга, която погубила 51-годишния инженер Георгиев.

Почернената му съпруга поискала корабостроителницата да плати 150 000 лева обезщетение. Юристите на фирмата обаче се възпротивили, защото сметнали, че загиналият бил проявил груба небрежност и това довело до трагичния инцидент.

Съдът приел тези доводи, защото както един от свидетелите, така и вещо лице, работило по случая, заявили, че главният енергетик не е изключил всички линейни разделители, заради което е влязъл ток от генератора на танкера, който пък бил свързан с електропреносната мрежа на частното пристанище, а то от своя страна с тази на корабостроителницата.

Все пак магистратите присъдили обезщетение, но намалено с около 60%, както поискали юристите на съденото дружество. Сега то дължи 70 хил. лева на съпругата на Георгиев и ще трябва да ги плати, освен ако не реши да обжалва присъдата пред Окръжния съд и той реши друго. Следващото условие е да се намерят пари, защото заводът има да се издължава на толкова кредитори, че активите му едва ли ще стигнат за удовлетворяване на всички.

Наталия Грънчарова, в-к “Утро”

Maritime.bg – България

Източник в-к Утро

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент