Спасиха 60 бежанци в Черно море

Около 60 мигранти бяха спасени тази нощ в Черно море край бреговете на Румъния, съобщи румънската гранична полиция.

Лодката плавала от Турция и била забелязана в бурното море на 20 nm от румънския бряг.

Плавателният съд бил провлачен в пристанище Констанца от кораб на бреговата охрана.

„Сред мигрантите има и деца, но точният им брой се уточнява”, съобщи говорителката на гранична полиция Йонела Пасат, според която още не е изяснено от каква националност са мигрантите, предаде БГНЕС.

Спасените чужденци ще преминат медицински преглед преди да бъдат предадени на имиграционните власти, каза Пасат. Това е първият плавателен съд с мигранти, заловен от властите в Румъния от лятото насам, когато от средата на август до средата на септември използването на маршрутите през Черно море се засили.

Спасени бяха повече от 570 нелегални мигранти от 5 лодки.

По-късно нелегалните пътувания по море от Турция спряха, тъй като през зимния сезон прекосяването на Черно море е много по-опасно от това на Средиземно.

Румъния остана до голяма степен встрани от миграционната вълна, която засегна други централно- и източноевропейски държави.

Черно море е алтернативен маршрут на средиземноморския, но остава второстепенен за нелегалните мигранти, които се стремят да достигнат до Западна Европа. /АФП

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент