„Варна радио“ чества 70 години морска безопасност

Брегова станция „Варна радио“ (LZW) посреща своята 70-а годишнина на 12 декември 2017 г. в присъствието на кадри-ветерани от ранните години на радиостанцията и други представители на морската общественост.

Официалното честване, организирано от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ), ще се проведе в сградата на Брегови център за управление и информационно обслужване на корабоплаването – Варна от 10,30 часа.

„Варна радио“ е създадена през 1947 г., а датата 12 декември е знаменателна. С нея са свързани не само първите успешни излъчвания, но и заявяването на повиквателния сигнал LZW, използван и до днес.

От съвсем малка радиостанция с по един предавател и приемник за обслужване на 1-2 кораба в наши води, през 70-те години на XX век „Варна радио“ се превръща в съвременна станция, разполагаща с най-модерната у нас за времето си техника. От 1995 г. LZW работи активно в Световната морска система за бедствие и безопасност (GMDSS), първоначално в зона А2 на средни вълни и зона А1 на УКВ само за Варна и Бургас, a от 2004 г. – в пълна зона А1 на УКВ за цялото крайбрежие. Активно съдейства на Морския спасително-координационен център и на корабите в морето.
През 2008 г. радиостанцията преминава в състава на ДППИ, което е предпоставка за последващото й развитие и модернизиране. С изпълнението на фаза 3 от проект VTMIS през 2015 г. ДП „Пристанищна инфраструктура“ изгражда новия оперативен център по GMDSS. От него дистанционно се управляват ресурсите в РПЦ „Кичево“ и РПЦ „Китка“, включително международната система “NAVTEX”, излъчваща за България и за Румъния по решение на Международната морска организация. Управляват се и всички УКВ станции по цялото крайбрежие.

Към настоящия момент бреговата радиостанция се помещава в модерната сграда на Брегови център-Варна, изградена от ДППИ. След 2015 г. със съвременната техника и софтуер от авангарда на електронните, комуникационни и информационни технологии в света, дейността на “Варна радио” е вече на нивото на най-високотехнологичните радиостанции в световен мащаб и като част от Световната морска система за бедствие и безопасност успешно продължава своята работа по опазване на морската среда и на човешкия живот на море.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент