КЗК няма да разглежда сделката за ТЕЦ “Варна”

Данаил Папазов, снимка: Maritime.bg
Данаил Папазов, снимка: Maritime.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е решила да не се произнася по сделката за ТЕЦ „Варна“. Мотивът – сумата от общите обороти на всички участници в концентрацията не надхвърля 25 млн. лева и оборотът на обекта на придобиване не надхвърля 3 млн. лева за предходната финансова година (2016 г.) на територията на страната, вижда се от решението, публикувано на сайта на регулатора.

Така Комисията счита, че искането за незабавно изпълнение на придобиването трябва да бъде изпълнено и сделката може да се случи, защото не е в ущърб на конкуренцията, предаде Инвестор.

Купувач на ТЕЦ „Варна“ е варненското дружество „Сигда“ ООД, учредено в средата на тази година с капитал в размер на 5 хил. лева.

Сделката за ТЕЦ „Варна“ беше обявена в края на октомври т.г. Чешката държавна компания CEZ Group не обяви цена, но според публикация на Hospodarske Noviny от края на септември офертата е на стойност около 50 млн. евро.

От решението на КЗК се вижда, че купувачът на централата планира да модернизира и ремонтира блокове 4, 5 и 6 и да приведе съоръжението в съответствие с екологичните изисквания, за да може да заработи. В централата вече е започнато изграждането на газова инсталация, която да осигури преминаване на блокове 4, 5 и 6 на работа на газ, заради което купувачът възнамерява да инвестира в дооборудване на газовата установка и въвеждане в експлоатация на един от блоковете в максимално кратки срокове (в рамките на 3 – 4 месеца). До 6 месеца се планира да заработи още един блок от централата, посочва се в документа.

Крайната цел на купувача е централата да бъде отново включена към електрическата система на страната и да бъдат възстановени реалните й функции на стратегически обект, подчертават от КЗК.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Турските кораби-електроцентрали могат да осигурят енергия за Украйна

Турската Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Един от дискутираните

Близо 19 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

Към 28 януари общият тонаж на зърно и други селскостопански продукти, изнесени от три украински пристанища, е 18 милиона 938 хиляди 131 тона. Общо 1371 кораба са получили

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент