Вижте най-четените новини през годината

Maritime.bg публикува ежегодната класация за най-четените новини в портала през годината. През 2017 г. представяме 17-те най-четени публикации:

17 Капитанът на ACX CRYSTAL: Командирът на американския боен кораб е виновен за сблъсъка
Няколко инцидента с американски кораби белязаха 2017 г. Те доведоха до сериозни реформи в американския флот, тъй като стана ясно, че подготовката на американските офицери не е задоволителна и е причина за серия от инциденти. Капитанът на кораб ACX CRYSTAL, който се вряза в американския разрушител USS FITZGERALD, твърди, че командирът на военния кораб носи пълна отговорност за инцидента. Сблъсъкът между двата кораба доведе до смъртта на 7 американски военни моряци. Други трима пострадаха тежко при удара, станал на 17 юни във водите край Япония…
Вижте още тук.


16 
Украйна изнудва Параходство БМФ

Снимка: Агенция УНИАН
Снимка: Агенция УНИАН

Украйна води дългогодишна систематична икономическа война срещу българските фериботни кораби „Героите на Одеса“ и „Героите на Севастопол“. Тя е насочена към пълното им изваждане от транспортния пазар в Черно море. Сигналът за последната битка от тази дълга война е подаден на 19 юни. Тогава в транспортното министерство в София пристига писмо от генералното ни консулство в Одеса. То уведомява за поредния проблем, създаден от украинските власти…
Вижте още тук

 

15 Започва строителството на първия в света тунел за кораби
Норвегия, известна със своите безброй фиорди и скалисти острови, е напът да изгради първия в света тунел за кораби, който ще осигури заобикаляне на открита крайбрежна зона, улеснявайки драстично морския трафик и превръщайки се в основна туристическа атракция. След десетилетия на планиране на Тунел СТАД, изглежда най-накрая Норвегия стартира този амбициозен проект. През миналата седмица правителството в конституционната монархия осигури мнозинство за финансирането на градежа, предаде местната национална телевизия NRK…

Вижте още тук

14 Започна дежурството на новия български кораб за борба с нефтени разливи (видео)
На Морска гара – Варна бе осветен новият български кораб за борба с нефтени разливи. GALAXY ECO (IMO 9010931), собственост на варненската фирма „Космос шипинг“ АД, е построен през 1993 година. Съдът има дължина 89,6 m, широчина 14 m и дедуейт 2698 t. Корабът премина ремонт в Терем КРЗ Флотски арсенал и бе оборудван със специализирана техника за борба с разливи от EMSA, която обяви търгове за нови кораби в средата на миналата година..

Вижте още тук.

 

13 МТГ – Делфин строи още два влекача за Български морски флот (видео)

ALCOR, снимка: МТГ Делфин
ALCOR, снимка: МТГ Делфин

Още два влекача ще предаде кораборемонтния и корабостроителен завод МТГ – Делфин на Параходство Български морски флот. Това съобщи изпълнителният директор на параходството к.д.п. Александър Калчев, по време на церемония по кръщаване на влекача ALCOR, състояла се на Морска гара – Варна. Съдовете ще бъдат еднотипни с влезлия в състава на БМФ влекач. По думите на к.д.п. Калчев двата кораба ще бъдат построени през следващата година…

Вижте още тук.

 

12 Димитър Николов е новият директор на ДППИ – Варна
Димитър Николов е новият директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” във Варна.

Николов заема мястото на досегашния ръководител на структурата Румен Арабаджиев.

Вижте още тук

 

 

 

11 Вижте новия български ферибот по линията Бургас – Батуми – Новоросийск
Новият български ферибот, който ще обслужва линията Бургас – Батуми – Новоросийск, влезе за ремонт във варненско кораборемонтно и корабостроително предприятие през май. Новият кораб по линията, който  плава под името „ДРУЖБА“ е построен през 1994 г.

Вижте още тук.

 

10 Наградиха 102-годишен български капитан

С. Крайчев, секретар на БМК (л), кап. В. Вълчанов (с), к.д.п. Б. Богданов, председател на БМК (д), снимка: БМК

Българска морска камара награди с плакет, грамота и парична награда к.д.п. Васил Вълчанов, за неговия изключителен принос за развитието и утвърждаването на българското корабоплаване и по случай 102-я му рожден ден, съобщиха от сдружението. К.д.п. Васил Вълчанов е роден на 17.06.1915 г. в Пловдив, завършва Морско училище през 1938 година с отличие. През 1947 година корабът и екипажът са задържани в Гърция. Екипажът е пуснат, но кап. Вълчанов е обвинен в шпионаж и е поискана смъртна присъда.
Вижте още тук

Кораб потъна в Черно море, издирват 7 моряци
Кораб GEROI ARSENALA е построен през 1980 г.

Съдът има дължина 114 м., широчина 13 м., дедуейт 2850 t и плава под флага на Панама.

Кораб GEROI ARSENALA потъна във водите на Черно море.  на 19 април. Екипажът на съда бе 12-членен.

Вижте още тук

 

Американски боен кораб влезе в наше пристанище без издигнат флаг на Република България
В социалните мрежи се появиха снимки на кораба, част от Шести американски флот, на които ясно се вижда липсата на флага.

Не са известни причините за това, вероятно става въпрос за грешка на екипажа, която в случая е признак най-малко на недобра морска практика.

„От 15 май до 20 май 2017 г. на неофициално рутинно посещение в гр. Варна е военен кораб „Oscar Austin” (USS OSCAR AUSTIN) от състава на Военноморските сили на САЩ.

Вижте още тук


Българска яхта потъна в Атлантическия океан

Яхта Фурия потъна на 10.06.17 в Северния Атлантик при около 100 км. вятър и 15 м вълни.

Екипажът – Мишо Копанов и Деян Зайков са невредими спасени от Канадски спасителен съд. Момчетата водеха в Ostar TwoStar Atlantic Crossing 2017, съобщиха наши ветроходци в социалните мрежи през май.

Вижте още тук

 

Ветроходът „Роял Хелена“ удари испански кораб в Холандия (видео)
Учебният ветроходен кораб „РОЯЛ ХЕЛЕНА“ удари испански съд в холандско пристанище. Инцидентът, заснет от очевидци, е станал вчера в порт Оудесхилд. „РОЯЛ ХЕЛЕНА“ е ударил испанската реплика NAO VICTORIA. Съдът е понесъл щети в кърмовата секция над водолинията.

Вижте още тук

 

5 Взрив на кораб в Кораборемонтния завод ТЕРЕМ във Варна (видео)

Пожар избухна на борда на кораб в Кораборемонтния завод ТЕРЕМ ФЛОТСКИ АРСЕНАЛ във Варна.

Вижте още тук

Уникална операция във Варненския залив – тежковоз превозва кораб до „Булярд корабостроителна индустрия“ (снимки и видео)
Уникална за България операция се проведе във водите на Варненския залив, за първи път ще бъде извършена операция с полупотопяем тежковоз. Полупотопяемият тежковоз TRANSSHELF (IMO: 8512279) превози до България корпуса на специализиран кораб за офшорни операции – EXCELLENCE, собственост на фирмата Cecon Contracting. EXCELLENCE влезе за довършителни работи във варненския корабостроителен завод „Булярд корабостроителна индустрия“, а цялата операция ще бъде извършена със съдействието на дългогодишния партньор на ярда „Премиер Груп“.

Вижте още тук

Прокуратурата нищи фалшификации в Морска администрация
Прокуратурата е сезирана за съмнения на ръководството на ИА „Морска администрация“ за извършени от нейни служители документални престъпления при регистрация и освидетелстване на плавателни съдове.

Става дума за порочна практика, при която са издавани фиктивни свидетелства, без надлежно извършени прегледи, предпоставка за допускане на сериозни произшествия на море, включително със съдове за сезонен превоз на пасажери. Схемата е действала от няколко години, преди да бъде разкрита от самото ръководство на администрацията.

Вижте още тук

Падналият хеликоптер е ударил кораб (видео)
Хеликоптерът „Пантер“ на ВМС е паднал във водите на Черно море край Варна след съприкосновение с военен кораб. Това съобщи началникът на щаба на ВМС капитан I ранг Георги Пенев. Инцидентът станал, след като учението е приключило. Хеликоптерът е изпълнил успешно поставените задачи, започнал да прави маневра към авиобаза „Чайка“, за да се прибере, но тогава е имал съприкосновение с кораба и паднал във водата. Вижте още тук
Д-р Васил Куртев завърши околосветското си плаване в Пристанище Варна (снимки и видео)
Българският ветроходец д-р Васил Куртев завърши Околосветското си плаване с яхта „Одесос“ в Пристанище Варна, което отбелязваше 111 години от създаването си. 80-годишният четирикратен носител на наградата за най-добро българско морско ветроходно постижение, шкипер и единствен член на екипажа на яхта „Одесос”, акостира на Морска гара – Варна с близо два часа закъснение от обявения предварителен финал. Забавянето бе заради проплаваните последни мили под ветрила и оскъдните количества гориво.
Вижте още тук

Maritime.bg – КУРС

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент