Няма следа от екипажа на горящия танкер Sanchi

Продължава борбата с пламъците на танкер SANCHI, на борда на който избухна пожар след сблъсък с бълкер край бреговете на Китай.

Втори ден тече операцията по търсене на оцелели от 32-членния екипаж на кораба, който е силно накренен и според китайските служби има реална опасност от преобръщане.

Централната китайска телевизия съобщи, че е възможно съдът да потъне, предизвиквайки сериозен разлив. Към момента опасността от замърсяване е изключително висока, а местните медии съобщават, че евентуалната екологична катастрофа ще бъде в пъти по-голяма от тази при разлива от танкер ABT SUMMER през 1991 г. край Ангола.

В операцията по търсене на моряци от SANCHI се включиха и сили от Военноморския флот на САЩ. В района е активирана американска летателна техника, извършваща търсене в зона от 12 350 кв. км.

Към 08:00 ч. днес няма никакви данни за съдбата на екипажа на танкера, съобщи Централната китайска телевизия. Сериозна е вероятността моряците да са загинали при серия от експлозии, станали след сблъсъка с бълкер CF CRYSTAL.

В района на инцидента от тази сутрин са активирани и четири китайски нефтосъбирача. Сили и средства за овладяване на огъня са изпратени и от Южна Корея.

| Вижте още по темата:
|Видео от пожара на танкер Sanchi край Китай
| Танкер се взриви след сблъсък с бълкер, издирват 32 моряци 

Танкер SANCHI плава под флага на Панама. Съдът е построен през 2008 година. Корабът има дедуейт 164 154 t, дължина 274 m и широчина 50 m. Бълкер CF CRYSTAL плава под флага на Хонконг. Съдът е построен през 2011 година. Корабът има дедуейт 75 725 t, дължина 225 m и широчина 32 m.

Очаквайте подробности.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от

От началото на войната в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води

От началото на военния конфликт в Украйна българските Военноморски сили са унищожили четири дрейфащи мини в наши води, каза днес пред журналисти командирът на ВМС