Опасност: Лодки с дистанционно управление и експлозиви срещу търговски и военни кораби

Снимката е илюстративна, pjstar.com

Три дистанционно управлявани лодки, натоварени с експлозиви, са били унищожени от Саудитската военна коалиция преди да се врежат в танкер край пристанище Ходейда. Това съобщи Ройтерс, цитирайки говорителя на коалицията полковник Турки Ал Малки.

По думите на Ал Малки е предотвратен сериозен инцидент, който щял да доведе до замърсяване.

Според информацията, трите лодки са подготвени от бунтовническата групировка на Хутите, която през ноември заплаши, че ще осъществява атаки срещу търговски и военни кораби.

Не се съобщава името на танкера, който е бил набелязан от групировката.

Maritime.bg припомня, че  Саудитска Aрабия обвини бунтовническата групировка на Хутите за обстрела на летището в Риад на 4 ноември, след което блокира йеменските портове, през които смята, че се снабдяват бунтовниците.

ООН тогава предупреди, че наложената блокада над йеменските пристанища може да доведе до глад в страната, ако същите не бъдат отворени скоро.

Висш представител на Хутите заяви в социалните мрежи, че са планирани удари по офшорни структури на Саудитска Арабия, ако предвожданата от нея коалиция осъществи удари над пристанище Ходейда.

Възловата позиция на Йемен в южната част на Червено море, един от най-важните търговски пътища в света, може да доведе до сериозни инциденти в района, предупреждават анализатори. В същото време обаче те добавят, че досега Хутите не са поразили нито една от обявените от тях цели.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Пристанищни синдикати: Не подкрепяме предложенията на Благомир Коцев за зоната на Пристанище Варна

За прехвърляне на обособената обществена зона в Пристанищен терминал Варна - Изток на Община Варна се обяви бившият областен управител на Варна Благомир Коцев (Продължаваме

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за