„Чумерна“ пристигна за първи път в българско пристанище

„ЧУМЕРНА“ застана в Пристанище БМФ Порт Бургас с пълен товар от меден концентрат, снимка: Морски вестник

В късния следобед на 12 януари т.г. бълкерът „ЧУМЕРНА“ застана в Пристанище БМФ Порт Бургас с пълен товар от меден концентрат, натоварен в Порт Coquimbo, Чили, съобщи Морски вестник.

Това е първото посещение на третия „Чумерна“ в българско пристанище.

„Чумерна” (IМО: 9621871) е първият кораб, който Параходство БМФ придоби през миналата година. Съдът е построен през м. май 2012 г. в Zhejiang Zhenghe – Zhoushan, Китай.

Дължината на „Чумерна” е 189,99 м, широчината – 28,5 м (DWT: 36940). Главният двигател Hyundai MAN/BW: 6S46MC-C8 е с мощност от 6300 kW, което позволява да се постига максимална скорост от 16,9 възла. Корабът има ледови клас 1C FS и на практика с тези свои характеристики „Чумерна” е почти изцяло „близнак” на „Родина”, „България” и „Средна гора”, които БМФ придоби след приватизацията на компанията.

„Чумерна” е третият кораб с това име в историята на Параходство БМФ АД. Първият е 15 570-тонен моторен танкер, който е в състава на флота от 1965 г. до 1974 г. Вторият е проектираният и построеният в България 10 703-тонен въглевоз, който е в състава на флота от 1978 г. до 2007 г.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.