След 72 години: Откриха потопен в Черно море кораб от Втората световна война

Специалисти от руския Черноморски център за подводни изследвания определиха произхода на открития преди две години край бреговете на Евпатория кораб.

Потъналият на дълбочина от 65 метра кораб се оказа немският параход Birgit, потопен от торпедо на съветски бомбардировач през лятото на 1943 година. Видео с подводните работи на място публикува телевизионният канал „Звезда“ (вижте видеото долу).

Товарният кораб Birgit е спуснат на вода през 1924 г. в Дания. След немската окупация през 1940 г. разположеният в Марсилия съд получава името St. Etienne и преминава под контрола на френските власти. Две години по-късно Германия превзема и Франция, а Birgit се превръща във военен транспортен кораб.

Сутринта на 12 юни 1943 г. параходите Birgit и Helvetia напускат Евпатория, придружени от два румънски катера и четири самоходни десантни баржи. Около обяд конвоят е атакуван от съветски торпедоносци ДБ-3. Инсталираното на Birgit зенитно оръдие не помага: в 12:10 ч. корабът е ударен от торпедо в десния борд и потъва.

| Вижте още: Откриха потънал параход край Крим (видео)

След войната са правени опити за откриването на парахода, но по координатите, посочени в докладите на летците, те остават неуспешни.

Цели 72 години по-късно Birgit се появява на 8 км южно от предполагаемото място на своята гибел. Параходът е разполовен, но носът със зенитната установка и кърмата са добре съхранени.

Водолазите извадиха метални съдове и немски печати от трюма, а от зенитната установка на Birgit се заинтересува кримският филиал на парк „Патриот“. Пролетта ще бъде организирана експедиция за изваждането на оръдието, съобщава RB.

| Вижте още: Откриха потънал параход край Крим (видео)


Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини