Норвегия изгони корабособственици от държавния инвестиционен фонд, заради нарязване на кораби

Централната банка на Кралство Норвегия изключи корабособствениците Evergreen Marine Corporation, Precious Shipping, Korea Line Corporation и Thorensen Thai Agencies от Правителствения пенсионен фонд “Глобал”.

Банката изтъква като причина за решението си лошото управление на излезлите от употреба кораби и продажбата им за нарязване на подстандартни и замърсяващи околната среда корабни режища в Гадани, Пакистан и Читагонг, Бангладеш.  Това съобщиха пред Maritime.bg от SBP.

Фондът, от който са изключени корабособствениците, е най-големият държавен инвестиционен фонд. Размерът на фонда е толкова голям, че той държи около 1% от всички инвестиции в света.

SBP са проследили, че изключените компании са продали 20 кораба на режищата в Гадани и Читагонг за последните три години.

Банката изключва корабособствениците, тъй като извеждането на тези кораби е причина за сериозно екологично замърсяване и нарушаване на човешките права на работещите на режищата.

Още по темата четете тук

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент