Тройно увеличение на бойните кораби на НАТО в Черно море

Русия се готви за интензивно съперничество в морските пространства. Такова мнение изрази в сряда командващият Военноморските сили (ВМС) на НАТО британският вице-адмирал Клайв Джонстън, по време на изказването си пред Атлантическият съвет, предава ТАСС, информира Фокус.

„В момента преживяваме период на такова съперничество по море, каквото не сме наблюдавали по-рано. Русия се готви за период на интензивни предизвикателства и Китай прави същото. Това само подчертава важността от съхраняването на военноморската мощ в стратегията на НАТО“, посочи вицеадмиралът.

Според неговите думи, „Русия използва добре отварящите й се възможности, например тази в Сирия“. „В сферата на разузнаването ние виждаме, че руснаците действат по целенасочено, агресивно, открито и близо до нашите домове, от когато и да било по-рано и това малко ни нервира“, заяви Джонстън. „Трябва да се приспособим към това, как Русия започва да разполага своите фигури на шахматната дъска – разузнавателни кораби, бойни кораби, подводници“, смята той.

В същото време Джонстън призова да се реагира по-спокойно на руските военни учения. „В пресата имаше много публикации, че тези учения всъщност са репетиция за нападение“, отбеляза той. „Мисля, че трябва да подхождаме по-сдържано в оценките и да не изобразяваме руснаците като триметрови великани. … Те са същите като нас и на тях също им се налага да решават проблеми с недостига на ресурси“.

„Ако погледнем техните учения, проведени през последните няколко месеца, то не можем да не отбележим тяхната способност, показана всеки един път, да задействат значителни сили на големи разстояния“, добави вицеадмиралът. Той отбеляза, че се безпокои от ситуацията в Балтийско и Черно море. „Има страни, които мислят, че Балтийско море е най-важният регион и че ако там се случи нещо, ще сме изправени пред реален проблем, с което мога да се съглася: невъзможно е да влезем в това море, нито да излезем“, подчерта вицеадмиралът.

Що се касае до Черно море, то в този район, както смята Джонстон, „върви процес на преобразувания“. „Ние пристъпихме към увеличаване на своите военни възможности в Черно море – за последните 18 месеца увеличихме с три пъти своето присъствие. Започваме да разбираме по-добре ситуацията там“, заяви той.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент