Румъния иска да национализира корабостроителницата в Мангалия

Румъния иска да си върне пълния контрол над корабостроителницата в Мангалия, придобивайки 100% от акциите й. Това става ясно от стенограми от заседания на правителството в северната ни съседка.

Румънският министерски съвет иска да осъществи предпочително изкупуване на акциите на корейската Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering. Това става в изключително сложен момент, в който DSME финализира продажбата на контролния пакет акции на най-голямата корабостроителна група от Холандия – Damen Shipyards.

Още през миналата година Damen разпространи съобщения, според които сделката е приключена.

Понастоящем северната ни съседка притежава 49% от акциите в корабостроителницата в Мангалия, чрез дружеството управляващо военната корабостроителница „Втори май“.

От стенограмите на правителството не става ясно как румънската държава възнамерява да съживи корабостроителницата в Мангалия, която е на ръба на фалита, отчитайки загуби в размер на повече от 120 млн. евро и задължения от над 1 млрд. евро.

Без никакви уточнения за евентуален спасителен план, подалият в понеделник оставка румънски премиер Михай Тудосе изтъкна пред местен частен телевизионен оператор, че вероятно страната ще си върне 100-процентовия контрол над завода. „Ще имаме държавна корабостроителница. Не е възможно да имаме река Дунав и Черно море и да нямаме корабостроителница“, подчерта той.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че