Пенсионират две от най-големите подводници в света

В Русия бе взето решение от употреба да бъдат изведени двете най-големи атомни подводници в света от проекта 941 „Акула“, съобщи агенция РИА „Новости“, като се позова на източник от корабостроителния отрасъл.

„По-нататъшната им употреба би била нерентабилна. Те вече са изведени от бойния състав на ВМФ. „Росатом“ ще ги изпрати за рециклиране след 2020 г.“, разкри източникът на агенцията, цитиран от „Российская газета“, предаде RB.

Става въпрос за подводниците „Архангелск“ и „Северстал“. И двата съда бяха в състава на Северния флот, където са зачислени съответно през 1988 и 1985 година.

Самият проект 941 „Акула“ е разработен от ленинградското ЛПМБ „Рубин“.

Първата подводница от този тип ТК-208 (тежък крайцер) започва в предприятието „Севмаш“ през юни 1976, като тя е спусната във вода на 29 септември 1980 година.

Преди това на носовата ѝ част е изобразена акула, а по-късно нашивки с акула се появяват и на униформата на екипажа.

„Акулите“ са най-големите атомни подводни крайцери в света. Дължината им е 172 м, а ширината – 23,3 м. Пълната водоизместимост на всяка от тях е 49,8 хил. тона.

Така в състава на руския ВМФ остава една единствена „Акула“. Това е тежкият атомен подводен крайцер „Дмитрий Донски“ от проекта 941У. Тази атомна подводница бе модернизирана в „Севмаш“ за изпитания на новата руска балистична ракета с морско базиране „Булава“.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент