Студенти от Технически университет – Варна остават без правоспособност, заради неодобрени учебни планове и програми

Снимката е илюстративна: electricalworks
Снимката е илюстративна: electricalworks

Обучението на студенти по специалностите „Електроснабдяване и електрообзавеждане” и „Електроснабдяване и електрообзавеждане на кораба” в Технически университет – Варна се извършва по неодобрени от ИА „Морска администрация” учебни планове и програми, в противоречие на наредбата за компетентност на морските лица в Република България. Това съобщиха пред Maritime.bg от ИА „Морска администрация“, след като до редакцията се обърнаха възпитаници на учебното заведение, притеснени за своето бъдещо развитие в сектора.

В края на ноември месец м.г. ИАМА е извършила планова проверка във варненския Технически университет, при която се установява дори и това, че учебните планове никога не са били предоставени за одобряване от администрацията.

Това практически означава, че възпитаниците на университета, завършили тези специалности, няма как да придобият правоспособност „Корабен електромеханик“, освен след допълнително обучение. 

От Морска администрация обясниха, че след разкритията по извършената от тях проверка, незабавно е бил уведомен министърът на образованието.

„В писмото беше отправена и молба за съдействие, с цел този факт да бъде оповестен и сведен до знанието на лицата, обучаващи се или завършили висшето си образование по горепосочените специалности. В отговор, д-р Петър Николов, заместник- министър на образованието и науката с писмо рег. № 0414-138/29.12.2017 г., адресирано до Технически университет – Варна, с копие до ИА „Морска администрация”, разпорежда висшето учебно заведение да вземе становище, както и да предприеме съответните коригиращи действия. За съжаление, в последвалото писмо на ректора на Технически университет – Варна, изх. № 390/12.01.2018 г., до Министъра на образованието и науката и до Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, с копие до ИА „Морска администрация”, конкретни коригиращи действия, насочени в интерес на завършилите специалностите „Електроснабдяване и електрообзавеждане” и „Електроснабдяване и електрообзавеждане на кораба”, не са посочени“, подчертават от ИАМА.

В ИА „Морска администрация” са постъпили и множество заявления за становище от лица, завършили горепосочените специалности, като на всеки от тях е обяснен начинът, по който може да изпълни изискванията за образование, установени в чл. 37, т. 7 от Наредба № 6 за придобиване на правоспособност „корабен електромеханик”. В допълнение, на интернет страницата на „Морска администрация” е публикувано указание, за завършилите висше образование по специалностите „Електроснабдяване и електрообзавеждане” и „Електроснабдяване и електрообзавеждане на кораба”. В него ясно е казано, че за придобиване на правоспособност „корабен електромеханик” е необходимо лицата, завършили висше образование по посочените специалности, успешно да преминат одобрен от ИА „Морска администрация” курс, допълващ образователната програма до изискванията на ИМО моделен курс 7.08.

ИА „Морска администрация” не е отказвала и няма как да откаже издаването на свидетелства за правоспособност „корабен електромеханик” на лица, които изпълнят всички изисквания на чл. 37, т. 7 на Наредба № 6.

Единствената специалност на Технически университет – Варна, чиито учебни планове и програми са одобрени от ИА „Морска администрация”, поради което може да се твърди, че съответстват в пълна степен на международните изисквания за придобиване на правоспособност „корабен електромеханик“, е специалността „Електрообзавеждане на кораба”. Лицата, завършили тази специалност, могат да кандидатстват за придобиване на правоспособност „корабен електромеханик” без да е необходимо да преминават допълнително обучение.

Неясно остава обаче, защо в ТУ – Варна е създадена дублираща основната специалност, която освен всичко не е одобрена от администрацията и заплашва студентите с несигурна реализирация. Към момента не е ясно и какъв е броят на студентите, които се обучават в специалността.

До редакционното приключване на статията, в редакцията на Maritime.bg не е получено становището на Технически университет – Варна.

Обновена (25.01.2018 г., 10:33 ч.): Позиция на Технически университет – Варна: Специфика на обучението в ТУ – Варна на електроинженери за регулирани и нерегулирани професии във водния транспорт

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че