104-годишен кораб служи в Черноморския флот на Русия

Не е тайна, че съвременният руски флот все още пази много стари кораби, проектирани в съветско време. Но има и един уникален екземпляр, който е дори по-стар от тях. Построен в Руската империя, този кораб участва в двете световни войни и днес продължава да служи на равна нога със съвременните си „колеги“, пише Russia Beyond.

Невероятно е, но този 104-годишен кораб не само формално принадлежи на Руския флот, но и активно служи в неговите редици. Построен като военен кораб „Волхов“ (сега „Комуна“) през 1912 г., той е спуснат на вода още на следващата година, а през 1915 г. постъпва на служба в Балтийския флот.

Конструкцията на кораба е уникална. Специалната стомана, използвана от компания „Путилов“ гарантира, че корпусът на съда ще оцелее дълго – и това е така, виждаме повече от век след неговото създаване. За съжаление този метод на производство на стомана се губи по време на сътресенията от руската революция и Гражданската война.

„Волхов“ не е предназначен за война и няма въоръжение. Основната му цел е да спасява матросите на подводниците и да ги обслужва в открити води.

През Първата световна война „Волхов“ служи като плаваща база за подводниците в Балтийско море. Носи по 10 торпеда и горивни резерви. Освен това може да приюти до 60 моряци.

Сред съдовете, спасени от кораба, са руският АГ-15 (в условия на тежка буря) и подводниците от клас Unicorn. Той също така изтегля британската HMS L55, която потъва през 1919 г. във Финския залив по време на конфликт с болшевиките.

През 1922 г. корабът е преименуван на „Комуна“ – име, което оцелява и след падането на СССР. По време на Втората световна той успешно служи като ремонтна база за подводници и осигурява док за съветските подводници от М-клас (също известен като клас „Малютка“).

От 1967 г. насам „Комуна“ е част от Черноморския флот в Севастопол, Крим. Екипажът му е увеличен от 23 на 41 души.

„Комуна“ е изтеглил общо над 150 кораба, но не само подводниците му създават работа. През 1977 г. той спасява и потънал Су-24.

Разбира се, времето не го е пощадило, и днес „Комуна“ трябва да мине цялостна реновация и модернизация. Корабът е оборудван с подводна апарат Panther Plus, която може да бъде спуснат до дълбочина от километър.

Източник RB

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота