Созопол иска ново рибарско пристанище

Сн.: Агенция Митници
Сн.: Агенция Митници

Общинският съвет – Созопол прие на редовното си заседание и Годишната програма за управление и разпореждане на имоти- общинска собственост 2018 г. В актуализираната програма са включени имоти- общинска собственост, върху които е предвидено да бъде построено ново Рибарско пристанище в Созопол. Включването на този обект в Годишната програма за управление и разпореждане с имоти го прави обект с приоритетно значение.

Кметът на Община Созопол Панайот Рейзи обясни на общинските съветници за възможността да бъде построено ново рибарско пристанище в Созопол, така както бе построено ново рибарско пристанище в град Черноморец. В момента се подготвят всички необходими процедури и документи, необходими за кандидатстването на община Созопол за европейско финансиране по линия на ОП „Рибарство и аквакултури“.

Включването на този обект в Годишната програма дава възможност много от процедурите да бъдат облекчени, за да успеем в срок да сме готови с проекта и да кандидатстваме с него, обясни кметът Рейзи. Созопол ще има уникално пристанище , подчерта още кметът и запозна общинските съветници с подробности около новия проект.

Процедурата по кандидатстването на града по европроекта ще започне през 2018 г., когато се очаква да бъде отворена програмата. За изграждането на пристанището, европейското финансиране ще бъде на стойност 10 млн. евро. Новото пристанище ще се състои от две части – Терминал 1 и Терминал 2. Терминал 1 е предвиден да бъде построен на мястото на сегашното рибарско пристанище, където домуват малките рибарски лодки. Там освен обновяване и модернизиране на гавана, ще бъдат монтирани понтони. За тези дейности ще бъдат необходими около 1,5 млн. евро. Терминал 2 ще бъде построен зад яхтеното пристанище, там където преди построяването на пречиствателната станция се заустваха мръсните води.

Терминал 2 ще е с по-голяма площ и ще стига почти до паметника на подводничаря. Оставащите 7,5 млн. евро най- вероятно няма да са достатъчни, предположи кметът Рейзи и сподели намерението си да потърси допълнително финансова помощ – най-вероятно безлихвено финансиране от държавата за поне още 10 млн. евро. Добре ще е обаче целият проект да се направи наведнъж и затова предстои да разговарям с премиера Борисов по този въпрос“, сподели още кметът Панайот Рейзи като подчерта, че проектът е много добър и ще даде огромен тласък в развитието на Созопол като туристическа дести нация.

Капацитетът на новото пристанище ще е голям – предвидено е 26 големи кораба да могат да влязат в него. Заложено е място и за рибарски лодки и яхти.

Източник Черноморски фар

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент