Три нови подводници строи Румъния

Три нови подводници ще влязат в състава на Военноморските сили на Румъния. Това съобщи от борда на фрегата в пристанище Констанца министърът на отбраната на северната ни съседка Михай Фифор, цитиран от Радио Румъния.

„Искаме да представим на Върховния съвет по отбрана и парламента нова мащабна програма за окомплектоване с три подводници в средносрочен и дългосрочен план”, каза министърът, предаде БГНЕС.

„Зная, че този проект може да изглежда прекалено амбициозен, но той е осъществим и можем да го реализираме в румънската корабостроителница. Сега сме на етап определяне на техническите параметри на този тип подводница”.

Според министър Фифор изпълнението на тази програма може да започне през 2020.

В момента Румъния разполага с една подводница, построена в бившия СССР.

Фифор съобщи още, че в сряда ще представи на правителството проект за решение за програмата за снабдяване на ВМС с 4 многофункционални корвети, така че договорът да бъде подписан до края на годината.

Той напомни, че „едно от условията за предоставяне на този договор е корветите да се строят в румънска корабостроителница”.

Тази година е запланувано модернизирането на румънските фрегати „Крал Фердинанд” и „Кралица Мария” и начало на изпълнение на програма за снабдяване на ВМС с брегови батареи с противокорабни ракети. Министърът посочи, че по този начин 2018 ще стане година на стартирането на мащабни програми за техническо оборудване на МВС.

„Желаем румънската армия да играе важна роля в региона”, каза военният министър. То съобщи също, че ще бъде разширена базата на ВВС „Михаил Когелничану” в окръг Констанца. „Поискахме постоянно присъствие на американски военни в тази база по полски образец”, уточни министър Фифор.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент