50 години катедра „Кораборемонт” във ВВМУ

Picture-078Вчера в Планетариума на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” се събраха преподавателите, членовете на катедрата, както и повечето от създателите й. През далечната 1963 г., във връзка с динамичното развитие на флота, корабостроенето и кораборемонта, а и на самото Морско училище с неговата специфика и уникалност на образованието, предопределят създаването и учредяването на тази образователна единица.

На екран в залата на Планетариума бе изнесена интересна видео презентация, чийто автор бе доц. Кирил Медникаров- един от първите и дългогодишни преподаватели в катедра „Кораборемонт”. Той посочи всички преподаватели и периодът на тяхната работа тук.

Днес в катедра „Кораборемонт” към факултет „Инженерен” се обучават младежи в образователно-квалификационна степен „бакалавър” и „магистър”. Завършилите получават правоспособност „инженер по технология на кораборемонта”. Общообразователната подготовка съответства на изискванията в специалностите от областта на машинното инженерство в техническите университети. След дипломирането младежите бързо намират реализация в морската индустрия не само в България.

На празника на катедра „Кораборемонт”, кап. І ранг доц. Калин Калинов- зам.-началник на ВВМУ”Н. Й. Вапцаров” по учебната и научна част поздрави преподавателите и членове на катедрата с юбилейната годишнина с пожелания за бъдещи успехи и им подари картина на морска тематика от български художник. Кап. І ранг Митев прочете заповед на началника на Морското училище кап. І ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров за награждаване на преподаватели от катедрата. Грамоти получиха капитан-лейтенат о.р. доц. Коста Керемедчиев, доц. Кирил Медникаров, доц. Филип Габерски, доц. Борис Тодоров, главен асистент Георги Люцканов и цивилен служител Янчо Янев. Основателят на катедрата доц. Коста Керемеджиев получи благодарствен адрес от ръководството на ВВМУ”Н. Й. Вапцаров” за усилията, куража, волята, знанията и сърцатостта му през годините на работа в катедрата.

Maritime.bg – Морско образование

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал