50 хил. евро струва свободата на готвача на „Св. Николай“

moryaci-sveti-nikolayСрещу 6 хил. евро освобождават друг от моряците.

Испанският съд разпореди освобождаване срещу гаранция на готвача на кораб „Св. Николай“, който бе задържан с близо 3 т. кокаин преди повече от година. За временната си свобода, мъжът трябва да заплати баснословната сума от 50 000 евро, научи Maritime.bg. 

Освен решение за гаранция на готвача, испанският съд иска 6000 евро за да пусне друг моряк от екипажа на българския кораб.

Процесът срещу останалите български моряци в Испания е все още на следствен етап, обясниха техни близки пред Maritime.bg. Няма обявена дата за започване на делото.

Близките на моряците изнемогват, а повечето от тях не са в състояние да покрият огромните суми, които изисква Испания. Част от екипажа обаче успя да напусне страната. Срещу останалите в затворите на Мадрид няма никакви доказателства за виновност, твърдят запознати с процеса юристи.

Някои от роднините дори предполагат, че испанския съд се разпорежда за гаранциите според заеманата длъжност, а не на база доказателства за съпричастност към контрабандата. „Абсурдно е да се искат 50 хил. евро. Това не са международни престъпници, а моряци„, коментират гневно в мрежата.

Кораб „Св. Николай“ и целият му екипаж бяха арестувани на 13 август м.г. в  международни води, по подозрения за контрабанда на наркотици. На борда на кораба тогава бяха открити близо 3 тона кокаин. 21-членния екипаж на плавателния съд е изпратен от фирми управлявани от небезизвестния печален морски бизнесмен Дойчин Дойчев. Бургаската фирма „Борд Марин”, с чието име се свързват още – двойно убийство и серия от скандали, фалира завличайки служителите си. На много от тях кредиторите на компанията отнеха недвижимо имущество. Само Дойчин Дойчев успя да спаси в последния момент тузарската си къща в бургаския квартал Сарафово.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Военноморският флаг на България ще намери своята проекция и в Южния океан

Военноморският флаг на Република България, развят за първи път от Дунавската флотилия, ще намери своята проекция и в Южния океан. Това каза началникът на отбраната адмирал

Актриса от Бургас кръщава кораба на ВВМУ в Деня на освобождението на Варна

Номинираната за „Оскар“ българска актриса – Мария Бакалова, ще стане кръстница на кораб "Св. св. Кирил и Методий". Новият военен и научно-изследователски кораб бе закупен за

Предлагат отличен за смелост български моряк за „Почетен гражданин на Варна“

Отличеният за смелост от Международната морска организация (IMO) български моряк Едуард Тавитян е предложен за званието „Почетен гражданин на Варна”. Това съобщиха пред

Контраадмирал Михайлов: България не е изоставена, ценен член сме за НАТО

От българска гледна точка присъствието на постоянно разположени военноморски сили в Черно море е изключително важно, защото това показва единството в Алианса. Показва съвместимост