50 хил. евро струва свободата на готвача на „Св. Николай“

moryaci-sveti-nikolayСрещу 6 хил. евро освобождават друг от моряците.

Испанският съд разпореди освобождаване срещу гаранция на готвача на кораб „Св. Николай“, който бе задържан с близо 3 т. кокаин преди повече от година. За временната си свобода, мъжът трябва да заплати баснословната сума от 50 000 евро, научи Maritime.bg. 

Освен решение за гаранция на готвача, испанският съд иска 6000 евро за да пусне друг моряк от екипажа на българския кораб.

Процесът срещу останалите български моряци в Испания е все още на следствен етап, обясниха техни близки пред Maritime.bg. Няма обявена дата за започване на делото.

Близките на моряците изнемогват, а повечето от тях не са в състояние да покрият огромните суми, които изисква Испания. Част от екипажа обаче успя да напусне страната. Срещу останалите в затворите на Мадрид няма никакви доказателства за виновност, твърдят запознати с процеса юристи.

Някои от роднините дори предполагат, че испанския съд се разпорежда за гаранциите според заеманата длъжност, а не на база доказателства за съпричастност към контрабандата. „Абсурдно е да се искат 50 хил. евро. Това не са международни престъпници, а моряци„, коментират гневно в мрежата.

Кораб „Св. Николай“ и целият му екипаж бяха арестувани на 13 август м.г. в  международни води, по подозрения за контрабанда на наркотици. На борда на кораба тогава бяха открити близо 3 тона кокаин. 21-членния екипаж на плавателния съд е изпратен от фирми управлявани от небезизвестния печален морски бизнесмен Дойчин Дойчев. Бургаската фирма „Борд Марин”, с чието име се свързват още – двойно убийство и серия от скандали, фалира завличайки служителите си. На много от тях кредиторите на компанията отнеха недвижимо имущество. Само Дойчин Дойчев успя да спаси в последния момент тузарската си къща в бургаския квартал Сарафово.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на