Полша иска да си върне корабостроителницата в Гданск

Корабостроителницата в Гданск, Снимка: A. Stawinski

Агенцията за индустриално развитие (АИР) на Република Полша е отправила предложение за обратно изкупуване на дяловете в корабостроителницата в Гданск „Stocznia Gdansk“, съобщи местната информационна агенция PNS.

Към момента полската държава притежава едва 18% от дяловете в завода. Агенцията за индустриално развитие е предложила оферта за останалите дялове на настоящия мажоритарен собственик на корабостроителницата – украинския милиардер Сергей Тарута.

АИР планира да придобие и пълния контрол над дъщерната на „Stocznia Gdansk“ компания „GSG Towers“.

„Целта на агенцията е да придобие контрола над корабостроителницата и дъщерното й предприятие, след което да приложи план за тяхното стабилизиране и бъдещо развитие“, се казва в съобщение на АИР.

Полша все пак планира да придобие контрола единствено над „здравите“ активи на корабостроителницата.

От 2007 година насам заводът, даващ работа на хиляди поляци, се контролира от украинския милиардер и политик Сергей Таруга, създател на „Индустриален съюз Донбас“.

Ситуацията с корабостроителницата в Гданск силно напомня тази с ярда в Констанца в северната ни съседка. Maritime.bg припомня, че Румъния иска да си върне пълния контрол над завода в Мангалия, придобивайки 100% от акциите му. Румънският министерски съвет иска да осъществи предпочително изкупуване на акциите на корейската Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering в изключително сложен момент, в който DSME финализира продажбата на контролния пакет акции на най-голямата корабостроителна група от Холандия – Damen Shipyards.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини