Четири модернизирани подводници приема руският флот

Фото: Wikipedia

До 2021 г. Тихоокеанският флот на Русия може да получи четири модернизирани атомни подводници от проекта 949 “Антей”, въоръжени с ракети “Калибър”.

Това съобщи пред журналисти руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов по време на посещение на далекоизточното кораборемонтно предприятие “Звезда”, предаде RB.

“Обсъдихме този въпрос днес, смятаме, че 2021 г. е реален срок”, каза Борисов, цитиран от “Российская газета”. Той допълни, че още тази година има възможност Тихоокеанският флот да получи една атомна подводница по този проект. По-рано се предполагаше, че атомните подводници ще се върнат във флота след модернизацията си през 2019 година.

По-рано генералният директор на петербургския ЦКБ МТ “Рубин” Игор Вилнит съобщи, че в хода на модернизацията на “Антей” се планира те да бъдат превъоръжени с най-новите крилати ракети “Калибър”, а срокът на експлоатация на подводниците – да бъде увеличен двойно.

По проекта 949 “Антей” са построени общо 11 атомни подводници, като в момента в руския ВМФ са останали осем от тях.

Водоизместимостта на всяка подводница достига 24 хил. тона. На въоръжение са 24 пускови установки за крилати ракети “Гранит” и шест торпедни апарата.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент