Петър Киров: Ще имаме пълна картина на случващото се в Черно море

Информационните системи на Военноморските сили или Гранична полиция могат да обменят данни със системите на техни партньорски служби, но не и с пристанищата или Морска администрация .

За да решим този проблем продължаваме реализацията на проекта „Интегрирано българско морско наблюдение” (InBulMarS). Основната му цел е да бъде изготвено проучване за подобряване на обмена на информация в областта на морското наблюдение. Идеята е бързо предаване на информация и размяна на данни при мигрантски кризи, търсене и спасяване, при екологични проблеми и дори засичане на нелегален риболов

Петър Киров главен секретар на ИА „Морска администрация”

Информацията, която събираме по този проект ще ни даде технологичните решения, така че ние да изградим обща система за обмяна на данни, така че да имаме пълна картина на това което се случва в българския участък на Черно море, каза Петър Киров, цитиран от БНР.

Maritime.bg припомня, че преди седмица се проведе обсъждане на предвидените дейности за разработване и внедряване на технически инструменти за интегрирано морско наблюдение, по-специално за подпомагане на прилагането, експлоатацията и поддържането на CISE (Common Information Sharing Environment) по приоритет 6. „Насърчаване на изпълнението на интегрираната морска политика”, мярка 6.1 „Интегрирано морско наблюдение” от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

Основната цел на проекта InBulMarS е да бъде изготвено проучване за определяне на нуждите и изискванията за подобряване на междусекторния обмен на информация в областта на морското наблюдение. Също така ще бъдат идентифицирани правните и техническите проблеми пред интегрирането на съществуващите национални системи за наблюдение на морските пространства на България.

| | | Още по темата: Внедряваме технически инструменти за интегрирано морско наблюдение

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент