Присъединяваме се към Международната хидрографска организация

Правителството одобри подписаната през 1967 г. Конвенция за Международната хидрографска организация (МХО) и предлага на Народното събрание да я ратифицира. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Присъединяването на страната ни към МХО създава условия за осигуряване безопасността на корабоплаването в морските пространства на страната ни чрез развиването на способности в областта на отбраната, свързани с хидрографията, картографията и опазването на морската среда.

Организацията е сред водещите международни институции в тази сфера и работи в тясно сътрудничество с Международната морска организация, в която България членува от 1960 година.

Пълноправното членство в МХО дава право на глас при вземане на решения в организацията и достъп до пълния обем документи и данни, възможност за обучение на специалисти от ВМС в международни институции по одобрени от МХО програми, придобиване от Хидрографската служба на ВМС на сертификати за производство на морски карти и пособия по международните стандарти, участие по регионални проекти за осигуряване безопасността на корабоплаването.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент