Путин връща военните кораби на Украйна

Снимка: Сергей Мамонтов, Спутник

Украйна, както се оказа, е готова да прибере корабите си, останали на територията на Крим при промяната на държавния статут на полуострова. Заместник-секретарят на Съвета по национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна Михаил Ковал обясни, че ръждясалата украинска техника първо трябва да бъде ремонтирана от Русия, по време на емоционална пледоария в киевския съд, пише руското издание „Московский комсомолец“.

На запис от заседание от процеса за държавна измяна срещу бившия украински президент Виктор Янукович в Оболонския съд на Киев, излъчен от телевизионния канал „112 Украина“, Ковал обяснява, че преди всичко Русия трябва да отговоря за „пиратското превземане“ пред Международния съд в Хага.

Според думите на представителя на СНБО, Русия „използва“ десантния кораб „Константин Олшанский“, който плава под руски флаг в Средиземно море.

„Всички други кораби, които превзеха, превърнаха в донори. Те разглобиха всичките ни кораби“, възмути се Ковал.

„И сега ние да застанем на колене пред тях като глупаци и да си ги вземем? Не!“, продължи той.

Според неговата гледна точка, Русия ще върне корабите на Украйна чрез съдебно решение и в напълно ремонтирано състояние.

„Московский комсомолец“ припомня, че предложението да се предаде на Украйна останалата в Крим техника беше направено от президента на Русия Владимир Путин, който уточни, че бойните машини са в „плачевно състояние“.

От Кремъл заявиха, че това е жест на добра воля.

Изданието смята, че Киев не е успял да го оцени.

Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин определи инициативата като опит на Русия да легализира новия статут на Крим, като покаже, че между Москва и Киев се води диалог за полуострова. / Фокус радио

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент