САЩ, Австралия, Индия и Япония създават собствен „Път на коприната“

Австралия, САЩ, Япония и Индия преговарят за създаване на обща регионална инфраструктурна схема, която да бъде алтернатива на китайския проект „Един пояс, един път“ и да противодейства на растящото влияние на Пекин, пише списание „Австралийски финансов преглед“, цитирано от Ройтерс, предаде Инвестор.

Списанието се позовава на висш американски служител, който заявил, че планът на регионалните партньори е в съвсем начален стадий и „няма да бъде достатъчно узрял, за да бъде оповестен“ при посещението на австралийския премиер Малкълм Търнбул в САЩ по-късно тази седмица.

Източникът обаче уточни, че проектът се обсъжда сериозно и ще бъде една от темите на разговорите между Търнбул и президента Доналд Тръмп. Той добави, че засега той се нарича „алтернатива“, а не „съперник“ на китайската инициатива „Един пояс, един път“.

„Никой не твърди, че Китай не бива да гради инфраструктура. Китай може да построи например пристанище, което само за себе си не е изгодно икономически. Ние можем да го направим икономически изгодно, като построим път или железопътна линия, свързваща това пристанище“, добави служителят.

Япония възнамерява да използва помощта за развитие в полза на широка „Свободна и открита стратегия за Индо-Пасифика“, включително на „висококачествена инфраструктура“, се казва в проекта за Бяла книга за помощта за развитие през 2017 г. Тази стратегия е одобрена от Вашингтон и също се смята за противовес на инициативата „Един пояс, един път“, посочва Ройтерс.

Китайската инициатива, представена за първи път в реч на китайския президент Си Дзинпин пред студенти в Казахстан през 2013 г., е инструмент, с който Китай иска да поеме по-голяма роля на международната сцена, като финансира и изгради глобални транспортни и търговски връзки в повече от 60 държави, припомня БТА.

САЩ, Япония, Австралия и Индия неотдавна подновиха започнатите преди десет години четиристранни преговори за задълбочаване на сътрудничеството в сигурността и за съгласувано финансиране на инфраструктура, алтернативно на предложеното от Китай.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и