6 млрд. куб. м газ годишно от румънската част на Черно море

Американската компания ExxonMobil и румънската OMV Petrom планират да добиват по 6 млрд. куб. метра газ годишно от блок “Нептун” в Черно море. Процесът ще започне от 2020-2021 г., заяви по време на енергиен форум Сорин Гал, един от генералните директори на Националната агенция за минерални ресурси, предаде Капитал. Според него проучването за оценка на ресурсите и запасите в блок “Нептун” е към края си и вероятно тази година ще бъде представено за одобрение на агенцията, съобщава Reuters. Този блок е съседен на “Хан Аспарух” в българските води на Черно море, където френската енергийна компания Total подготвя трети проучвателен сондаж за нефт и газ.

 

Благодарение на разработването на залежи в Черно море Румъния може да удвои добивите си на природен газ до 20 млрд. куб. метра годишно до 2025 г., отбелязва още Сорин Гал. За разлика от останалите страни в региона страната е почти напълно енергийно независима. Румъния внася под 10% от нужния природен газ годишно от Русия, като останалото потребление се осигурява от вътрешни източници – от компаниите Romgaz и OMV Petrom, контролирана от австрийската OMV.

Две компании биха могли да добиват природен газ в румънски води до 2021 г., отбелязва той. Black Sea Oil & Gas, контролирана от инвестиционната компания Carlyle Group, вече приключи своите сондажи и може да започне производство на около 1 млрд. куб. метра годишно от 2020 г. Докато джойнт венчърът между OMV Petrom и ExxonMobil може да започне добива на 6 млрд. куб. метра на година от 2020-2021 г., обяснява Гал.

Докъде сме в България

В края на миналата година стана известно, че френската енергийна компания Total подготвя трети проучвателен сондаж за нефт и газ в българския участък на Черно море. В консорциум с испанската Repsol и австрийската OMV дружеството има разрешение за търсене и проучване в блок “Хан Аспарух” от 2012 г. След анализиране на резултатите от второто проучване ще бъде определено къде точно ще бъде площадката на следващото прочуване. При всички положения тя ще е на над 100 км от Варна, става ясно от публикуваното инвестиционно предложение на Total.

Предстоящият сондаж е част от работния проект на дружеството, който е одобрен от министъра на енергетиката. Първият сондаж – “Полшков-1”, беше успешно завършен и ликвидиран през септември миналата година, а вторият – “Рубин-1”, започна през септември.

Сондажните работи са една от най-сложните и скъпи части от проучването, но на тях се разчита да дадат достоверна и точна информация за потенциално находище. / Четете още в Капитал

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент