6 млрд. куб. м газ годишно от румънската част на Черно море

Американската компания ExxonMobil и румънската OMV Petrom планират да добиват по 6 млрд. куб. метра газ годишно от блок „Нептун“ в Черно море. Процесът ще започне от 2020-2021 г., заяви по време на енергиен форум Сорин Гал, един от генералните директори на Националната агенция за минерални ресурси, предаде Капитал. Според него проучването за оценка на ресурсите и запасите в блок „Нептун“ е към края си и вероятно тази година ще бъде представено за одобрение на агенцията, съобщава Reuters. Този блок е съседен на „Хан Аспарух“ в българските води на Черно море, където френската енергийна компания Total подготвя трети проучвателен сондаж за нефт и газ.

 

Благодарение на разработването на залежи в Черно море Румъния може да удвои добивите си на природен газ до 20 млрд. куб. метра годишно до 2025 г., отбелязва още Сорин Гал. За разлика от останалите страни в региона страната е почти напълно енергийно независима. Румъния внася под 10% от нужния природен газ годишно от Русия, като останалото потребление се осигурява от вътрешни източници – от компаниите Romgaz и OMV Petrom, контролирана от австрийската OMV.

Две компании биха могли да добиват природен газ в румънски води до 2021 г., отбелязва той. Black Sea Oil & Gas, контролирана от инвестиционната компания Carlyle Group, вече приключи своите сондажи и може да започне производство на около 1 млрд. куб. метра годишно от 2020 г. Докато джойнт венчърът между OMV Petrom и ExxonMobil може да започне добива на 6 млрд. куб. метра на година от 2020-2021 г., обяснява Гал.

Докъде сме в България

В края на миналата година стана известно, че френската енергийна компания Total подготвя трети проучвателен сондаж за нефт и газ в българския участък на Черно море. В консорциум с испанската Repsol и австрийската OMV дружеството има разрешение за търсене и проучване в блок „Хан Аспарух“ от 2012 г. След анализиране на резултатите от второто проучване ще бъде определено къде точно ще бъде площадката на следващото прочуване. При всички положения тя ще е на над 100 км от Варна, става ясно от публикуваното инвестиционно предложение на Total.

Предстоящият сондаж е част от работния проект на дружеството, който е одобрен от министъра на енергетиката. Първият сондаж – „Полшков-1“, беше успешно завършен и ликвидиран през септември миналата година, а вторият – „Рубин-1“, започна през септември.

Сондажните работи са една от най-сложните и скъпи части от проучването, но на тях се разчита да дадат достоверна и точна информация за потенциално находище. / Четете още в Капитал

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент