61 хиляди лева ще струва морската скулптура на вълнолома във Варна

Изграждане на композицията, снимка от 8 февруари на “Морски вестник”

61 хиляди лева ще струва морската скулптура “Очакване”, разделила морската общност преди години и неуспяла да се превърне в неин символ. Скулптурната композиция ще бъде изградена на варненския вълнолом и вече е одобрена, според протокол от заседание на Експертният съвет по устройство на територията на Община Варна от 20 февруари.

През март 2017 г. Община Варна е стартирала процедура по пряко договаряне за изпълнение на обекта с автора й, съобщи Морето.нетСпоред обявената обществена поръчка времето за реализирането на проекта след сключване на контракта е до 6 месеца. За целта са заделени 61 хил. лева, според публикацията.

„Очакване“ изразява с езика на художествената пластика уважението на автора към най-силното човешко чувство, което вълнува не само моряка, отпътувал далеч от родния бряг, но и неговите най-близки хора, а именно очакването да се срещнат отново. Това е чувството, в което има всичко – и радост, и страх, и тъга и които авторът на проекта изразява с камък, бронз и слово.“, се казва в документите към поръчката.

Първо строим, после одобряваме
На 8 февруари “Морски вестник” публикува снимки на вече започналото изграждане на скулптурната композиция. Как и защо това е станало, без дори одобрението на експертния съвет, остава пълна мистерия.

Също на 8 февруари Maritime.bg изпрати запитване до пресцентъра на Община Варна за това дали са издадени всички разрешения за него. Отговор обаче не последва. Ден по-късно, на 9 февруари, директорът на дирекция “Култура и духовно развитие” експресно вкарва в експертния съвет за разглеждане и одобрение схемата за поставянето й. След 12 дни “спешно” документацията е внесена като пета точка в дневния ред за одобрение в експертния съвет.

По данни на Maritime.bg, собственикът на вълнолома – ДП “Пристанищна инфраструктура” дори не е бил информиран за започналото строителство върху брегозащитното съоръжение.

Разходените от община Варна средства за градежа в размер на повече от 60 хил. лева представляват една пета от общата необходима сума за изграждане на “Паметник на моряка”, за който морската общност в града се бори от години.

Скулптурна композиция, която сега общината ще плати, бе избрана на първо място в конкурс за “Паметник на моряка” във Варна, който се провали с гръм и трясък през 2015 година и разцепи морската общност. Дали градежът сега ще внесе объркване или още по-голямо разделение, предстои да видим.

Maritime.bg – Курс

 

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент