САЩ въведе санкции срещу морски компании за бизнес със Северна Корея

Министърът на финансите на САЩ Стийв Мнучин заяви, че новите мерки, предприети за блокирането на достъпа на стоки и пари в Северна Корея са насочени на практика към всеки кораб, с който азиатската държава заобикаля настоящите санкции срещу себе си, предава Reuters, информира Радио Фокус. Мнучин заяви, че настоящите икономически санкции имат значителен ефект върху оръжейната програма на Северна Корея. „Има влияние. Ще направим и всичко възможно да прекратим и прехвърлянето на стока от кораб на кораб“, допълни той.

Справка на Maritime.bg сочи, че санкции са наложени срещу 27 компании и 28 кораба. Въпросните кораби плават под флаговете на Северна Корея, Китай, Сингапур, Тайван, Хонконг, Маршаловите о-ви, Танзания, Панама и Коморските о-ви.

С първа реакция излезе Външното министерство на Китай, което се обяви против въвеждането на едностранни санкции от страна на САЩ срещу китайски граждани и организации, съобщава ТАСС, предаде Фокус. По-рано в събота от Вашингтон санкционираха редица лица и фирми, във връзка с предприети нови наказателни действия срещу Северна Корея. В рамките на новите санкции са включени и граждани на Китай, както и китайски компании.

Според съобщение на говорителя на министерството Гън Шуан, публикувано на интернет страницата на външното ведомство, „китайската страна се застъпва твърдо против въведените от САЩ едностранни санкции… по отношение на китайски компании и физически лица в съответствие със своето вътрешно законодателство“.

Китайският дипломат е отбелязал, че Пекин спазва всички санкции на Съвета за сигурност на ООН по отношение на Северна Корея и не позволява на физически или юридически лица да предприемат действия, с които биха ги нарушили. Пекин също така предупреди, че това може да подкопае двустранните връзки.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент