Пирати отвлякоха капитан и старпом, след като обезвредиха охранители

Пирати отвлякоха капитана и старпома на танкер ST MARSEILLE (IMO: 9367358), плаващ под флага на Люксембург.

Въоръжените нападатели приближават кораба с бързоходни лодки и успяват да се качат на борда му, когато построеният през 2008 г. съд се намира на рейд във водите край Бенин.

Инцидентът е станал на 26 февруари, съобщи Международното морско бюро.

На борда на кораба е имало двама военни моряци от ВМС на Бенин, които са били въоръжени.

Те не успяват да отблъснат пиратското нападение и са били простреляни при престрелката на борда на танкера.

Алармиран от охраната за нападението, целият екипаж успява да се се скрие в безопасно помещение на борда. На мостика останал само офицерът на вахта.

След като неутрализирали охранителите на ST MARSEILLE, пиратите успели да достигнат мостика, където задържали помощник-капитана.

Нападателите заплашили, че той ще бъде екзекутиран, ако на мостика не отидат капитанът, старпомът и главният механик. За да не допуснат това, тримата офицери се предали на пиратите, които искали незабавно корабът да отплава от рейда, на който се намира.

След като била информирана, че съдът плава под баласт, пиратската група обрала личната техника на моряците, наличните по кабините средства и по-ценните им вещи.

След това отвлекли капитана и старши помощник-капитана и се насочили към брега.

Петчленната пиратска група освобождава моряците, след като достига до брега. Двамата навигатори успяват да се свържат с местната полиция, а междувременно екипажът информира флота на Бенин за пострадалите охранители.

Двамата военни моряци били евакуирани и настанeни в местна болница за лечение.

Според информация на ММБ, няма пострадали сред моряците.

Кораб ST MARSEILLE (IMO: 9367358) е построен през 2008 г. и плава под флага на Люксембург. Съдът има дедуейт 8015 t, дължина 121 m и широчина 17 m. Корабът е собственост на базираното във Франция дружество ST MANAGEMENT SAS, част от френската компания SEA TANKERS SHIPPING SASU.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент