Путин се похвали с арсенал “фантастични” автономни ядрени подводни убийци

Нов автономен ядрен подводен апарат за поразяване на стратегически цели е разработен от военно-промишления комплекс на Руската федерация. Това стана ясно от думите на президента Владимир Путин. 

Руският държавен глава говори за новите проекти в областта на отбраната пред федералното събрание.

Наред с проекти, които буквално “замразиха” усмивките на някои западни лидери, като например заявката за създадена крилата ракета с ядрен двигател, Путин говори изключително обрано и за подводен апарат, задвижван от компактен ядрен двигател.

Според руския президент, въпросните автономни апарати могат да плават на огромни дълбочини между континентите, а през декември м.г. са извършени тестове на пропулсивните комплекси на тези средства.

Въпросните апарати са способни да поразяват както надводни, така и подводни цели, могат да бъдат активирани и при високоточни удари по стратегическа инфраструктура, например пристанищата на крайбрежни градове.

Путин дори покани руските граждани да изберат име на новите подводни съдове, изпращайки предложенията си чрез сайта на руското военно министерство.

“Това е просто фантастика”, изрази гордостта си от руската инженерна мисъл президентът Путин, подчертавайки, че няма друга страна, разполагаща с толкова напреднало въоръжение.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент