Скок в печалбата отчита БРП

Дъщерни фирми добавят 6,5 млн. приходи и над 1 милион лева печалба на „Параходство БРП”, става ясно от консолидирания отчет на дружеството за 2017 г., подаден до фондовата борса.

Речният ни превозвач отчете преди месец продажби за 18 млн. и символични 156 хил. лева печалба. Цялата група обаче е на плюс за миналата година с 1,2 млн. лева.

В консолидирания си отчет БРП включва притежаваните 100% от „Интерлихтер Словакия”, „Блу Сий Хорай-зън” /Република Сейшел/ и „Порт Инвест”, което преди време получи концесия за пристанището в Лом.

Компанията е собственик на 51% от акциите в „Маяк-КМ” и 55% в „Порт Пристис”.

Параходството притежава още 50% от правата на глас и собствения капитал на „Варнафери” ООД, извършващо фериботни превози до Русия и 41% от „Ви Ти Си” /Варна/.

Последното участие се оказва много ценно за БРП, защото му носи редовни дивиденти. През миналата година са получени 335 хил. лева. Приходите на групата за миналата година са за 24,3 млн. лева – с 4,5 млн. повече от предходната 2016 г.

Внушителният скок с близо 23 на сто се дължи на самото параходство и по-точно на новото приходно перо „Операции с финансови активи и инструменти”, откъдето печели цели 4,3 млн. лева. Какви точно активи и инструменти са изтъргувани в края на миналата година, за да се постигне такава бомбастична печалба, в отчета не се пояснява.

Най-вероятно парите идват от продажбата на част от акциите на БРП в „Маяк-КМ” /Нови пазар/. През миналата година делът на параходството в дъщерното дружество е намален от 94% на 51%.

Източник в-к "Утро"

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент