Само тон акула уловили риболовците ни през зимата

Само два риболовни кораба имаха слука тази зима с улов на черноморска акула.

Количествата, които са хванали обаче са по половин тон.

Става дума за риби от по 8-9 кг.

„От 1 януари досега сме имали само 10-12 работни дни. Лошото време не дава възможност да влизаме за цаца“, каза Емил Милев, председател на кооперация „Черноморски изгрев“ и собственик на кораби. Той работи в района на Поморие, а според него на север от Емине положението е още по-трагично.

„Трицона има, но няма кога да я ловим. Иначе стигаме до тон и половина на ден. Заради лошото време цената скочи на 1,50 лв. на едро. Иначе я продаваме обикновено от 50 до 80 ст.“, обясни Пламен Панайотов, капитан на риболовен кораб. Миналата зима уловите и на акула, и на трицона са били два пъти повече. Цацата стигна до 2,50-3 лв./кг на борсата във Варна. Вносителите веднага докараха количества балтийска килка от Полша, която се продава за нашенска цаца. Вносната риба от този вид обаче е далеч от вкуса на черноморската, а и Балтийско море е известно като едно от най-замърсените.

„Големите бури и ветрове едва не отнесоха корабите ми от кея в новия канал във Варна. Наложи се да ги държим цяла нощ с въжета, защото дойдоха незапомнени вълни от по 4 м“, добави Емил Милев.

В същото време на кея в Каварна се разби риболовният кораб „Амбър“ с капитан и собственик Данчо Плешков. Тепърва ще бъдат правени опити останките да бъдат извадени от морето.

Започна кампанията по търсене на калкан. Няколко риболовни кораба се отправиха на север край Дуранкулак да я търсят. От пазара обаче изчезнаха и попчетата, защото рибарските лодки, които ги ловят край брега, също не можеха да влязат в морето заради лошото време.

Източник Ц. Цанев, в-к "24 часа"

Последни новини

Последни новини