Доклад: Американските моряци са виновни за сблъска с танкер край Сингапур

През август миналата година американският боен кораб USS JOHN MCCAIN се сблъска с танкера ALNIC MC край Сингапур. При инцидента загинаха 10 военни моряци. Този инцидент, както и друг сблъсък с американски кораб от миналата година, доведе до сериозна реформа във флота на САЩ. Бяха поставени сериозни въпроси във връзка с подготовката на американските моряци.

Няколко месеца по-късно службите в Сингапур излязоха с официално съобщението по повод резултатите от разследването на сблъсъка. Категорично е установено, че причина за него става „внезапна промяна на курса“ на бойния кораб.

Докладът обяснява с графики, представящи движението на двата кораба, как USS JOHN MCCAIN променя рязко курса си, пресичайки този на танкер ALNIC MC, следствие на което двата кораба се сблъскват.

Въпреки абсолютните налични доказателства, сингапурското бюро за разследване на произшествия на море уточнява, че докладът не следва да се използва за повдигане на обвинения.

През юни друг кораб на САЩ – USS FITZGERALD, се сблъска с контейнеровоз край бреговете на Япония. При инцидента загинаха седем военни моряци.

Вижте доклада за инцидента с USS JOHN MCCAIN

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент