BMW съди участници в картела при автомобилните превози на море

Снимка: gettyimages
Снимка: gettyimages

Автомобилостроителният гигант BMW ще заведе искове срещу собственици на автомобиловози за участие в монопол, разпределяне на клиенти и пазари.

Германският концерн ще заведе искове в Южна Африка срещу японските MOL и K-Line, потвърдиха от компанията пред в-к “The Independent”.

Говорителят на BMW заяви, че се подготвят искове и срещу други компании, участвали в тайни споразумения.

Той не уточни кои са дружествата, срещу които BMW ще изсипе дъжд от съдебни искове.

“BMW преследва дружества, които са признати за виновни в нарушение на конкурентното право”, подчертава още говорителят на концерна.

За момента германците имат претенции към японските компании единствено и само за доставките на автомобили за Южна Африка.

Не е известно дали подобни искове ще бъдат повдигнати срещу превозвачите за пазарите в Европа и САЩ.

Maritime.bg припомня, че Европейската комисия наложи глоба в размер на 546 млн. евро за картел между шипингови компании и производители на автомобилни части, съобщи представител на комисията. 395 млн. евро е наложената глоба на фирмите CSAV, K-Line, WWL-EUKOR и NYK, за които е доказано, че са създали картел при превоза на моторни превозни средства по море.

“Те са координирали и ценовите си политики, разпределяли са клиентите си и са разпространявали помежду си чувствителна търговска информация”, твърдят от Европейската комисия.

Корпорацията MOL не е сред глобените, тъй като именно тя е подала данни за картела към ЕК.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент