Хърватска корабостроителница спасява Венеция от наводнения

Най-голямата корабостроителница в Хърватия – Brodosplit, спасява Венеция от опасностите, свързани с покачване нивото на световния океан.

Като голяма част от заводите в морската индустрия, ярдът в Сплит намери нови пазари, реализацията на които осигурява глътка въздух след сериозния спад при строителството на нови кораби.

Корабостроителницата спечели поръчка за 70 млн. евро за строителство на гигантски „порти“, които ще пазят Венеция.

Последната секция – врата, която ще бъде част от система лагуни, пазещи североизточния италиански адриатически град, е била завършена, съобщиха пред Maritime.bg от компанията. Общо 63 масивни метални конструкции ще защитават града от морската стихия.

Конструкциите са с дебелина 5 метра, 30 метра дължина и 20 метра височина, а всяка от тях има тегло от 300 тона.

Влекачи провлачват вратите на предпазните лагуни, позиционират ги, а после биват свързани с циментовите основи на дъното. Три са „входовете“ към Венецианската лагуна – Лидо, Маламоко и Чиогия.

Работата по целия проект за „обезопасяване“ на Венеция, който има стойност над 5 млрд. евро, започна през 2003 г. Идеята е да бъдат изградени подвижни бариери, които да ограничат пролетните приливни течения. „Портите на Венеция“ са кухи, а пълненето им с въздух осигурява тяхното издигане и защитата на града. Всяка от тях трябва да остане в експлоатация поне 100 години.

От Brodosplit заявяват, че участват в един от най-големите строителни проекти в Италия, а участието в историческата борба за опазване на Венеция е сред най-големите им успехи.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини