Най-щастливи са моряците, работещи на…

Проучване установява как се чувстват работещите на море. Целта на „Индекса на щастието на моряците“, организиран от „Mission to Seafarers“, е да се направи по-ясна картина за живота на море, което да доведе до подобряване условията за работещите в индустрията.

В специална онлайн платформа всеки моряк може да посочи какви са факторите, които влияят най-положително и най-негативно в ежедневието му на борда на кораба.

Миналогодишното изследване е установило, че „нивата на щастие“ сред работещите на море са намалели през четвъртото тримесечие, достигайки 6,25 точки от общо 10 пункта. Организацията „Mission to Seafarers“ е отчела минимално понижение в сравнение с миналогодишните резултати за същия период.

В проучването са участвали моряци от Великобритания, Филипините, Полша, Хърватия, Германия, Литва, САЩ, Канада, Индия, Шри Ланка, Турция, както и по-малък брой морски лица от други държави. Анкетираните моряци работят на бълкери, танкери, контейнеровози и на кораби от друг тип.

Основно в анкетата морските лица отговарят на въпроси свързани с цялостното им удовлетворение от работата, свързаността с брега, почивката им на брега и на борда, заплащането, както и качеството на храната на корабите, на които работят. Възможностите за тренировки на корабите, наличието на специализирани моряшки центрове на пристанищата са също сред важните елементи в работата, според анкетираните.

Ето и дванадесетте най-големи проблеми, които изтъкват моряците в работата си
1. Некоординирани инспекции
2. Липса на достъп до интернет
3. Ограничен или твърде скъп достъп до интернет
4. Стрес и натоварване
5. Обезкуражаващи почивки на брега
6. Притеснения, че кадетите са ползвани за евтина работна ръка
7. Натиск за повече работа, срещу по-ниско заплащане
8. Инфлацията у дома удря джобовете на моряците
9. Лошата храна или лошото готвене води до спад в морала
10. Квалификацията и допълнителното обучение са скучни
11. Самота, ако са част от многонационален екипаж, в който няма други членове от тяхната националност
12. Някои екипажи са третирани като добитък.

Най-щастливи са моряците, работещи на контейнеровози, установява изследването. Следвани са от работещите на бълкери и танкери. Голямо удовлетворение от работата посочват и плаващите на яхти и круизни кораби.

Вижте цялото изследване тук

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Пътят до пристанище „Варна-Запад“ е опасен, институциите не реагират

650 хиляди тежкотоварни автомобили и 8 300 автобуса преминават, на година, по разбития път за пристанищен терминал „Варна-Запад“. Това съобщи за Радио Варна Пенка Илиева, която е

Успешно автономно плаване на контейнеровоз, застанал в пристанище с помощта на дрон

Успешно завършиха първите в света изпитания на автономна система за навигация, използвана на борда на контейнеровоз, извършил преход между две пристанища. Това съобщиха пред

164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот

Днес се навършват 164 години от рождението на Симеон Ванков – първият българин командир на военния ни флот, оръжеен инженер и учен, организатор на артилерийското производство

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент