Бюрокрация спъва корабоплаването по Дунав

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

За нормалното дунавско корабоплаване пречат редица бюрократичните процеси. Това констатира анализ на Българо-румънската търговско-промишлена палата, която е със седалище в Русе.

От камарата смятат, че е необходимо предприемане на конкретни мерки за смекчаването на бюрокрацията и намаляването на загубите на време и разходите за заинтересованите страни.

Затова през април предстои организиране на втора международна работна среща срещу административните пречки пред корабоплаването по река Дунав.

Тя е част от серия кръгли маси, които са се състояли в общо осем Дунавски държави в рамките на проект “ДАНТЕ – подобряване на административните процедури и процеси, свързани с транспорта по река Дунав”.

Проектът е финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество “Дунав” 2014-2020 г., с цел създаване на координирана рамка за обсъждане на съществуващите административни бариери пред корабоплаването по Дунав.

Кръглата маса е част от дейностите, насочени към постигането на концепцията “Една и същата река – едни и същи правила” на наднационално ниво, коментират от Палатата, предаде БТА.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент