Удължават срока за търсене на нефт и газ в блок “Хан Аспарух”

На днешното си заседание Министерският съвет ще разгледа проект на решение за удължаване срока на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“. Точката е заложена в дневния ред на редовното правителствено заседание.

В края на миналата година „Тотал“ съобщи на своята интернет страница, че се подготвя за трети проучвателен сондаж. Припомняме, че според работната програма на компанията са задължителни само два сондажа.

След като Тотал Е&П България успешно приключи първия сондаж „Полшков-1″ през септември 2016 г., в отчета си за третото тримесечия на 2016 г. компанията обяви, че е открит нефт, но не даде никакви подробности. Година по-късно, в края на септември 2017 г., от компанията обявиха началото на сондирането на втория проучвателен сондаж в дълбоките води на Черно море – „Рубин-1″ – като според тях той ще спомогне за получаването на допълнителна информация за по-нататъшно оценяване на въглеводородния потенциал на Блок „Хан Аспарух”.

Договорът за търсене и проучване за нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух” с консорциума между френската Total, австрийската OMV и испанската Repsol е в сила от септември 2012 г, като Total е оператор на блока. Той е със срок от 5 г., но през април 2017 г. правителството даде разрешение той да бъде удължен със 135 дни. Удължаването на разрешението с 4 месеца и половина беше направено по искане на титуляра, след като се е позовал на форсмажорно обстоятелство, като е представил Сертификат за форсмажор, издаден от БТПП, удостоверяващ забава от 135 дни.

В началото на март от Шел пък уведомиха за инвестиционно намерение за извършване на проучвателен сондаж в „Блок 1-14 Хан Кубрат“ (с предишно име „Силистар“) в Черно море. Работната програма на компанията не предвиждаше извършването на сондаж, а само 2D и 3D сеизмика. За намеренията на компанията да извърши сондаж ръководителят на департамента за международен добив на нефт и газ на “Роял Дъч Шел” Андрю Браун по време на срещата си с премиера Бойко Борисов в рамките на тазгодишното издание на икономическия форум в Давос.

Предложеното местоположение на сондажа е в открито море, в границите на „Блок 1-14 Хан Кубрат“, в изключителната икономическа зона на Българияна на около 60 км от бреговата ивица с дълбочина на водата 1200-1500 м. Местоположението на сондажа ще бъде на значително разстояние от всички защитени зони и ще бъдат взети всички мерки за опазване на морската среда. Програмата ще бъде реализирана чрез утвърдените от Шел системи и процедури за опазване на околната среда и осигуряване на безопасността и ще следва всички национални процедури за издаване на разрешителни, посочват от Шел.

Работната програма се очаква да продължи между 70 и 90 дни, в периода от септември 2018 г. до края на 2019г., което подлежи на окончателно планиране. Методът на сондиране, който ще бъде приложен е традиционното вертикално сондажно офшорно сондиране за конвенционални полета. Тъй като сондажните операции ще се извършват в открито море, няма да има изграждане на нова пътна и техническа инфраструктура или промени в съществуващата пътна инфраструктура. За сондажните работи няма да се изграждат нови съоръжения. Операциите ще използват най-вероятно съществуващите съоръжения и инфраструктура на пристанище Варна, а като алтернатива се разглежда и пристанище Бургас, както и местните летища.

Източник publics.bg

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент